Костов обвини Първанов, че прикрил сигнали за Кербала

Бившият премиер Иван Костов обвини президента Георги Първанов, че е прикрил от обществеността сигналите за заплаха срещу българския контингент в Ирак, получени преди атентата в Кербала. От пресцентъра на президента отрекоха.

Десет дни преди терористичния атентат срещу българския контингент, при който загинаха петима души, а десетки бяха ранени, в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента е получена недвусмислена информация, че по време на Коледните празници срещу нашия батальон ще бъде извършен терористичен акт. ОДС е скандализирано от този факт, обяви Костов след третото поред заседание на парламентарната външна комисия по случая. Той допълни, че информацията за атентата е била по линия и на българските, и на партньорските специални служби.

Пред медиите бившият премиер напомни, че след това заседание на КСНС президентът Георги Първанов публично е обявил, че няма данни за пряка терористична заплаха срещу българските граждани вътре или извън страната, което е пълно разминаване с казаното на самото заседание.

Костов напомни и друга част от изявлението на Първанов след заседанието на КСНС на 17 декември, а именно че залавянето на Саддам Хюсеин не трябва да намалява бдителността на българския батальон, тъй като в празнична обстановка винаги могат да се очакват провокации.

Пред българската общественост държавният глава заяви още, че контингентът ни в Кербала е във висока степен на мобилизация и очакване на подобни провокации, както и с готовност да ги посрещне.

"Мислете сами колко е вярно!", заяви Костов.

Шефът на Генщаба ген. Никола Колев, който също присъства на заседанието на комисията, потвърди, че такава информация е имало, но по думите му тя била формулирана като "опасност с голяма вероятност".

Малко по-късно от пресцентъра на държавния глава обявиха, че единственият текст в доклада на военното разузнаване пред КСНС на 17 декември бил: "Не разполагаме с конкретна разузнавателна информация за пряко насочена срещу нашата страна терористична дейност... Считаме, че понастоящем най-уязвим от терористични действия е контингентът ни в Ирак." По време на заседанието на Консултативния съвет ген. Студенков устно е допълнил, че в близко време, около Коледа и Нова година, най-застрашен от терористични действия е контингентът ни в Ирак.

Според съобщението на прессекретариата на Първанов, в заключение ген. Студенков е подчертал: "основният извод, който ще направя е, че не можем да знаем със сигурност какво ни очаква в бъдеще. Със сигурност обаче знаем, че трябва внимателно да анализираме миналите събития и тяхното отражение върху бъдещето и да усъвършенстваме технологията и методите на добиване, анализиране и разпространяване на разузнавателната информация."

От "Дондуков"2 съобщават още, че държавният глава ще предостави за ползване на членовете на парламентарната външна комисия доклада на военното разузнаване.

От инцидента до днес Колев и шефът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков публично спорят дали военните са получили достатъчно предварителна информация, за да неутрализират терористичния атентат. Миналата седмица ген. Колев обяви резултатите от проверката на Генералния щаб, според която военните са свършили перфектно своята работа, но разузнаването не ги е подготвило навреме. Колев използва тезата си, за да поиска разузнаването обратно на подчинение на Генералния щаб, откъдето бе извадено преди няколко години.

След атентата от 27 декември първата реакция на шефа на Генщаба беше да прехвърли на съюзниците - САЩ и Полша - за слабостите в защитата на лагера. След това бе обвинено военното разузнаване, което не давало предварителна информация.

Спорът между Колев и Студенков се прехвърли и в самата парламентарна комисия, където шефът на разузнаването обяви, че никоя спецслужба в света не може да каже с точност в кой ден и час кой атентатор ще извърши терористичен акт. Днес Студенков каза, че вицепремиерът Пламен Панайотов вече е получил доклада за действията на военното разузнаване.

Ген. Колев призна, че войниците не разполагали с гранатомети

В същото време шефът на Генщаба за пръв път публично призна, че войниците в атакуваната база "Индия" наистина не са разполагали с гранатомети, както вече писаха кореспонденти от мястото.

Днес ген. Колев каза, че РПГ-та са били прибрани, тъй като е било преценено, че не са необходими. Не стана ясно дали това решение военните са взели след заседанието на КСНС, на което са прозвучали предупрежденията. Досега от Генщаба обясняваха само, че българските военни от база "Индия" не са стреляли с гранатомети срещу камиона - бомба, защото в този случай пораженията за лагера са щели да бъдат по-големи.

И на третото си поред заседание по случая в Кербала парламентарната външна комисия не стигна до конкретни решения.

Социалистите напуснаха възмутени

Минути преди края на заседанието депутатите от БСП го напуснаха демонстративно. Лидерът на социалистите Станишев мотивира това с отказа на мнозинството да разгледа различните предложения за сформиране на парламентарна комисия, която да анализира инцидента.

Станишев упрекна парламентарното мнозинство в бягство от отговорност и нежелание да се ангажира с проблемите на българския контингент в Кербала.

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обаче отрече предложенията на опозицията да са отхвърляни от мнозинството. Той се обяви против идеята на БСП за ежемесечни отчети на правителството пред парламента с аргумента, че Народното събрание не е чрезвичайка, която да брои патрони и да проверява здравината на каските.

Юнал Лютви от ДПС допълни, че предложенията на опозицията само са отложени, докато излезе информацията от военна прокуратура и от вътрешно-ведомствената комисия по инцидента в Кербала. Мнозинството иска да получи максимално информация, аргументира се Лютви.

След заседанието ген. Никола Колев каза още, че заради напрегнатата обстановка в Кербала е поискано увеличение на коалиционните сили в града.

Споделяне

Още от България