Костов очаква атака от прокуратурата по време на предизборната кампания

Костов очаква атака от прокуратурата по време на предизборната кампания

Изборът за нов главен прокурор е по-важен от местния вот, каза бившият премиер на България Иван Костов.

Той обясни, че няма няма нищо против единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев като персона, възраженията му са срещу начина, по който функционира и е структурирана прокуратурата.

“Там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се отговори положително и да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България. Всички тези препоръки са загърбвани от политическите партии и от българската съдебна система, в частност – прокуратурата”, каза Костов пред бТВ.

Костов изрази съмнения, че прокуратурата готви провокация срещу него в разгара на предизборната кампания за местния вот тази есен. Поводът – проверка на НАП, обект на която са Костов и съпругата му. Според него тази проверка ще даде възможност на прокуратурата да действа срещу човека, за който е убедени, че стои зад обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение"), която се обяви против избора на Гешев за нов главен прокурор.

“Свързан съм с тази политическа формация и очевидно това е връзката, която ще бъде търсена”, добави той.

Той назова и сумите, които са обект на проверката – 262 хил. лева на съпругата му и 235 хил. лева негови средства.

По думите му тези пари са били декларирани преди години пред Сметната палата и са публично достояние. Парите са се увеличили в годините, последното, в което са били вложени, са били дадени в заем на акционерно дружество, за което има документи.

“След две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв проблем”, каза той.

Костов обясни, че има общо 15 документа, от които се вижда собствеността върху средствата, са били предоставени на НАП. Въпреки това от приходната агенция са стигнали до абсурдното, по думите на Костов, заключение, че парите не са на семейство Костови и трябва да бъдат обложени, а прокуратурата ще започне следствие.

Споделяне

Още от България