Костов отклони опит на Надежда да му оказва натиск чрез ЕНП

Иван Костов отклони опитите на Надежда Михайлова да му уреди среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП), който да окаже натиск за участие на партия Демократи за силна България в организирана от сините конференция на десните сили, с твърдението, че вече има уговорена среща, която обаче ще се проведе след форума на 10 ноември.

Във вторник следобед ДСБ съобщи, че лидерът на партията Иван Костов сам си е уредил среща с Вилфрид Мартенс за средата на ноември в Брюксел.

Преди това от СДС казаха, че лидерът на партията Надежда Михайлова е убеждавала председателството на ЕНП да изрази пред Костов аргументите си в полза на конференцията.

ЕНП, чийто заместник - председател е Надежда Михайлова, вече се изказа категорично положителното за насрочената на 10 ноември среща на десните партии, след като през юни самата ЕНП пробва неуспешно да сдобри част от тях на форум в Будапеща.

ДСБ отказаха участие на десетоноемврийската среща с мотива, че там са поканени несъвместими участници, като Съюза на свободните демократи, който е включен в настоящото управление, както и партиите на Евгений Бакърджиев и Христо Бисеров, които ДСБ смятат за дискредитирани. На конференцията най-вероятно няма отиде и Демократическата партия (ДП) на Александър Праматарски, особено след като неин представител не беше допуснат на предварителната среща.

При посещението си в Брюксел в понеделник Михайлова е предложила Мартенс да приеме Костов, "ако той пожелае това, за да му обясни позицията на председателството на ЕНП за предстоящата срещата на десните".

"Ние сме подкрепени в желанието си да засилим сътрудничеството и взаимодействието на десницата, както и да изведем приоритетите на бъдещото дясно правителство. Обединение на десницата може да има в програмните приоритети, а не около личности. Затова в ЕНП интересът към срещата е голям", заяви след завръщането си в София във вторник Надежда Михайлова.

От ДСБ по-късно съобщиха, че Иван Костов е поискал среща с председателя на ЕНП в началото на октомври и тя е била насрочена за втората половина на ноември. Тогава Иван Костов ще посети Брюксел начело на делегация на ДСБ.

Междувременно СДС отхвърли идеята за среща само на партиите от бившата коалиция ОДС, каквато организира лидерът на ДП Александър Праматарски.

Заместник - председателят на СДС Владимир Кисьов подчерта, че след подкрепата от ЕНП за форума на 10 ноември трябва да е ясно какъв трябва да бъде форматът на обединението в дясното и че предлаганото от Праматарски не са намерения не за обединение, а за разединение.

Запитана невъзможно ли е бъдещо дясно управление без НДСВ, каквито изявления правят тези дни представители на десни партии, Надежда Михайлова отговори: "Смисълът на конференцията на 10 ноември е да се видят различните виждания и оценки. Кой ще бъде премиер на България ще кажат хората. Смисълът на обединението на десницата е не кой ще бъде министър-председател, защото хората очакват програма и идеи, а не боричкания и лични страсти."

По повод изявление на лидера на ССД Стефан Софиянски, че би подкрепил Сакскобургготски отново за премиер, ако НДСВ получи най-много гласове от десните партии, Владимир Кисьов каза:"Нали не мислите, че ще приема версията, според която НДСВ ще получи по-голяма подкрепа от СДС на парламентарните избори".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?