Костов пак ще бъде издигнат за лидер на ДСБ

Националното съвещание на Демократи за силна България (ДСБ) реши Иван Костов отново да бъде предложен за лидер на партията. Това ще стане на 21 юли, когато ще се проведе Националното събрание на ДСБ, съобщи в събота след съвещанието председателят на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов.

След провала на европейските избори през май, когато ДСБ отбеляза поредна изборна загуба, ръководството на ДСБ обяви, че подава оставка и Национално събрание на 15 септември ще избере ново. Според партийния устав, обаче, това е късна дата, защото ново ръководство трябва да бъде избрано в рамките на три месеца.

Всички представители на местни организации са застанали твърдо зад решението ДСБ да не се разпуска, да се слива или да се извършват каквито и да е други действия, които да обезличат партията или я ликвидират, съобщи Атанасов.

Преди две седмици Иван Костов каза, че като партия в криза са отворени за решения за евентуално коалиране или дори сливане със СДС. Той посочи, че ако неговата персона е пречка за това обединение, ще се оттегли.

Тогава и лидерът на СДС Петър Стоянов подаде оставка от поста, а партията взе решение да се върви към обединение с ДСБ. Такова явно няма да има, поради което и Националното съвещание на ДСБ е решило да не си сменя лидера.  

Атанасов обяви решението всички местни структури да търсят разумни коалиции по места с идейно близки партии. Специално за София той изключи общи действия с ГЕРБ. “Ако Бойко Борисов отново се кандидатира за кмет, ние няма да го подкрепим. След изборите е друг въпрос”, коментира Атанасов.

ДСБ ще търси основно сътрудничество със СДС. Ще има разговори със ССД, Демократическата партия и други.Представителят на варненската организация на ДСБ проф. Димитър Камбуров каза, че още през следващата седмица ще се водят разговори за коалиране на местните избори със ССД, ДП, СДС.

В Пловдив ще се търсят партньори, които да противодействат на разграбването на града от червената олигархия в момента, заяви Спас Гърневски - председател на пловдивската организация на ДСБ и бивш кмет на града.

В отговор на въпрос Атанас Атанасов каза, че на съвещанието не е обсъждано искането на петима общински съветници от ДСБ да изключат шестия съветник от групата Вили Лилков: "Този въпрос не сме го обсъждали днес. Става въпрос за междуличностни проблеми в нашата група в СОС", каза Атанасов.

 

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?