Костов парира атака на Надежда

Лидерът на СДС Надежда Михайлова контраатакува Иван Костов, като го обвини в неискреност по повод на откритото писмо, с което той обяви в понеделник мотивите си да напусне партията.

Заедно с него от СДС излизат 26 сини депутати, които обаче ще останат в парламента и се очаква до дни да обявят създаването на нова партия.

Няколко часа по-късно бившият премиер и лидер на СДС даде отговор на поставените от нея въпроси.

Надежда Михайлова:

1.Кога е искрен г-н Костов"? Когато през 1996 година смяташе, че ДПС не са ченгета и не са проклятие, а с тях може да се коалираме за президентските избори и наричаше тогавашната коалиция "реформаторско мнозинство; когато през 1997 г. искаше да бъдат поканени за общи листи на парламентарните избори, или сега, когато е силно притеснен от възможността ОДС а се създаде в нов формат и не от него?

2. Кога е искрен Иван Костов - когато пише статии за Русия или когато "продава ключови отрасли и предприятия като "Петрол и Нефтохим" на руснаците"?

3. Когато произнася огнени речи срещу клиентелата в опозиция или когато все още остават въпроси за периода, в който СДС е бил на власт.

4. Иван Костов е наричаше Стефан Софиянски предател затова, че в труден за СДС момент е напуснал партията и е потърсил оцеляване чрез създаването на собствена партия. Днес Костов прави същото спрямо СДС.

5. Иван Костов атакува НДСВ и Симеон Сакскобургготски за подмяна на вота на избирателите и за липса на морал, а днес чрез новата си партия, остава в парламента без хората да са гласували за нея, каза председателят на СДС.

6. Сега Костов заклеймява ченгетата, а преди години "въпреки властта, която имахме, не отворихме досиетата".

Иван Костов:

1. По време на нашето управление бе доказано с документи, че Ахмед Доган и част от ръководството на ДПС са агенти на бившата ДС. От тогава това е политически факт, с който всеки демократ би трябвало да се съобразява. Впрочем не е възможно ОДС да бъде създадено отново, защото и сега съществува.

2. Противодействието на руската инвазия е задача за всеки български политик, който има съзнание за националните ни интереси. А иначе: "Нефтохим" беше продаден на руска фирма, защото е с руска технология и преработва руски нефт. И затова представляваше интерес само за руски фирми. "Петрол" беше продаден на Международен консорциум "България", в който равно участваха ОМВ, българският Петрол - фонд и руският Нафтекс. Това беше една от най-добрите приватизации - 52 млн. долара в брой.

3. Спомням си, че през 1997 г. предложих всички членове на тогавашния НИС и техните семейства да излязат от собствеността и управлението на частни фирми. Впрочем, единственото семейство, което не се съобрази с това, беше на Надежда Михайлова. Тя най-добре знае, че никога не съм одобрявал закупуването на гаража на ЦК на БКП. На 12-та Национална конференция през 2000 г. категорично поставих проблема с клинтелизма в СДС. Не бях чут. Това явление стана причина да загубим изборите през 2001 г. Затова безкомпромисно ще продължа да се боря срещу всяко облагодетелстване на лица от семействата, близки на политиците и хора от тяхното обкръжение, което е най-видимата последица на клиентелизма.

4. Пред дилемата на какво да остана верен - на буквите, както направи Надежда Михайлова, на конюнктурата, както направи Стефан Софиянски, или на каузата, избирам каузата.

5. През 2001 г. хората гласуваха за ОДС, на които съм председател, а не за СДС, начело с Н. Михайлова. Ето защо, с оставането ми в парламента, вотът на хората се запазва.

6. Досиетата и лусрацията бяха спрени и обезсилени от президента П. Стоянов и от Конституционния съд.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?