Костов: Първанов поръча политическото преследване срещу Атанас Атанасов

“Поръчител на политическото преследване срещу Атанас Атанасов е президентът  Георги Първанов, който на свой ред бе вдъхновен за това от руските специални служби и българската Държавна сигурност”. Това обяви в изявление от парламентарната трибуна в петък лидерът на ДСБ Иван Костов по повод окончателното оневиняване на бившия шеф на Националната следствена служба (НСС) и настоящ депутат от ДСБ Атанас Атанасов, срещу когото бе заведено дело за престъпление по служба от бившия вътрешен министър Богомил Бонев.

По думите на Костов ролята на организатор на преследването срещу Атанасов е изпълнил бившият главен прокурор Никола Филчев, а изпълнителите “министрите на вътрешните работи и правосъдието Георги Петканов, Антон Станков, които са виновни за кадрите, представящи Атанасов с белезници в обкръжението на десетки полицаи”.

Според лидера на ДСБ “политическата отговорност за извращенията с властта носят НДСВ и ДПС и техните лидери Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган”.

“Тези лидери и партии изпълниха най-мръсната политически поръчка на крилото на ДС в БСП. Толкова мръсна, че БСП никога не би си позволила да я извърши сама”, посочи Костов. Той допълни, че черната работа по делото срещу Атанасов са извършили прокурорите Веселин Стоев и Владимир Чавдаров, а “фалшифицирането на “доказателства” за процесите – МВР под ръководството на главния секретар Бойко Борисов”.

Костов коментира, че мегаскандалът от последните дни с взаимните обвинения в корупция, изнудване и заплахи между шефа на Националната следствена служба (НСлС) и министъра на икономиката Румен Овчаров, са последица от това, че “вместо да бъде насърчена битката срещу престъпността и корупцията, тези, които я започнаха решително и смело, бяха преследвани и оклеветени”.

Делото срещу Атанас Атанасов бе образувано по жалба на Богомил Бонев заради доклада на НСС, предаден на 10 декември 1999 г. на тогавашния премиер Иван Костов. В него имаше 226 имена на висши държавни служители и политици, за които имало данни за корупция.

Сред имената бе и това на самия Бонев. Заради данните от доклада Костов предприе промени в правителството си и смени по-голямата част от министрите си, сред които бе и Богомил Бонев.

В предизборния дебат за президент през 2001 г. тогавашният президент Петър Стоянов, който се бореше за втори мандат, извади доклада на НСС и го размаха пред опонента си и също кандидат за президент Богомил Бонев. Той прие това като уронване на доброто му име и обвини Атанасов, че заради документа не е могъл да спечели изборите. Впоследствие заведе и дело.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?