Костов пита достатъчни ли са парите за бедствия

Средствата в бюджета, заделени за бедствени ситуации могат да се окажат недостатъчни и затова с този въпрос трябва да се занимае министър-председателят Бойко Борисов. Това заяви в петък преди парламентарния контрол от името на парламентарната група на Синята коалиция лидерът на ДСБ Иван Костов.

“Изразяваме тревога от възможността страната да не успее да се справи с последствията от снега, последвалото заледяване, повредите на важни инфраструктурни обекти и очакваните последствия от снеготопенето”, заяви Костов в парламентарна декларация.

Проблемът е, че заделените средства може да се окажат недостатъчни, тъй като такъв снеговалеж и снеготопене не са се случвали от 20 години, предупреди той. По думите му последната такава криза е от 1984 – 1985 г. и държавата няма опит как да се справи с нея.

“Не става дума само за хидротехническите съоръжения, а за това дали средства, които регулярно са се заделяли в последните години, ще са достатъчни за възстановяването на мостове, пътища от републиканската мрежа и укрепването на свлачищата”, повтори той.

"Отново питаме дали имаме готовност за ефикасно противодействие, ако ситуацията се усложни", заяви още лидерът на ДСБ.

Костов попита какво е състоянието на питейната вода, предвид очакваната тежка ситуация с топенето на снеговете. Допълни, че проблем има и с дигите на реките, включително на Дунав, които са занемарени. Посочи още, че се активизират свлачища и че "такива проблеми сме виждали в страната, но не в такива мащаби".

Костов подчерта, че вътрешният министър Цветан Цветанов отговаря за бедствените ситуации, но според него министър-председателят Бойко Борисов трябва лично да се информира какви са рисковете.

"Ще изпратим писмото на премиера и той трябва да поиска сметката на бюджетните разходи и да се направи анализ, за да се установи дали трябва да се отпускат допълнителни средства", обяви Костов и лансира идеята да се заделят пари от фискалния резерв за подобни ситуации.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?