Костов: Политическият риск пред България е сериозен, само към кабинета на Жан Виденов е имало по-ниско доверие

В антиправителствените протести има много нездрави моменти

Сн. БГНЕС

Политическият риск пред България е доста сериозен, а доверието към правителството е било по-ниско само при Жан Виденов, заяви доскорошният лидер на ДСБ Иван Костов.

По думите му изследванията показват, че с по-високо доверие през 90-та година е подал оставка Андрей Луканов. С по-голямо доверие се е ползвал и Бойко Борисов, когато сдаде властта.

По думите му правителството е слязло на нива на липса на подкрепа, които в миналото са предизвиквали правителствена криза.

”Такава нестабилност толкова скоро след съставяне на правителство не е имало. Разбира се, имаше индикации още през февруари, но тези сигнали не са били чути или взети насериозно. Аз лично гледам с отчаяние това, което се случва", каза още Костов пред Дарик радио.

”За съжаление, в протеста (бел.ред срещу правителството) има много нездрави моменти - например някой пише списък, друг размахва пръст, трети атакува стоящия до него, четвърти се заканва на всички - там явно се вижда, че няма лидерство. А без лидерство нито едно човешко начинание не може да успее", добави той.

”Тъжното в този общ капан, в който се намираме, е следното - кой е този разумен човек, който ще си остави работата, кой е този интелигентен експерт, който ще напусне добре платеното си място в частния бизнес и ще отиде да изпълни един обществен дълг, срещу който ще бъде оплюван десетки години впоследтсвие? Как ще се намерят сериозни, смислени, отговорни хора, които са решени да направят тази саможертва?", каза Костов.

Според него именно заради това се появяват ”калинки" навсякъде.

”Просто те са готови да участват в такъв политически проект заради личната си програма, те си имат нещо намислено, стигат донякъде. Но този обществен капан не трябва да се оставя да щракне и в него да попаднат всички политически партии, защото това означава, че там ще се окажат хора, които въобще не са в състояние да произведат отговорни решения, нужни за страната", каза още Костов.

Споделяне

Още от България