Костов посочи МВР и хаоса в правосъдието за най-големия провал на Симеон

Най-големият провал на 3-годишното управление на Симеон Сакскобургготски е състоянието на сигурността в страната и на правосъдието. Вътрешната несигурност и хаоса в съдебната система са основен риск пред членството на България в Европейския съюз, се казва в анализ на партия Демократи за силна България, оповестен във вторник.

Работата в МВР и в сектора за сигурност бяха посочени като драстичен провал за правителството на НДСВ и ДПС. Анализът си ДСБ оповестиха дни след най-масовото показно убийство в столицата, при което бяха разстреляни шестима души, сред които бос от бившата силова групировка СИК.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов повтори тезата на партията, че в нарушение на конституцията премиерът Симеон Сакскобургготски е предоставил управлението на сектора за сигурност на президента Георги Първанов, на БСП и на хора от репресивния апарат на бившия комунистически режим.

Според ДСБ, представителите на старите силови групировки, организирани в нова мафиотска структура, се ползват със сериозна закрила от страна на властта. Като аргументи Иван Костов посочи наглия професионален начин, по който действат престъпниците в последно време и факта, че нито едно от близо 50-те поръчкови убийства в последните три години не е разкрито. Той допълни, че според проверка на ДСБ голяма част от тези убийства не са излезли от МВР и не са предоставени за работа на следствието. Няма как МВР да не залови поне един физически извършител на показните разстрели, аргументира Костов тезата за политически чадър над престъпниците.

Миналата събота от вътрешното министерство обявиха, че са заловили убиеца на молдовския гражданин Степан Рибаков, застрелян в центъра на София ден след убийството на Илия Павлов. Все още обаче остават неразкрити поръчителите и извършителите на публичните екзекуции на шефа на Мултигруп, на оръжейния и наркотърговец Фатик, на боса от СИК Стоил Славов, както и на още няколко по-дребни фигури от бившите силови групировки, извършени през последните две години. От МВР и прокуратурата не съобщават и докъде е стигнало разследването на убийството на висшия прокурор Николай Колев, разстрелян в края на 2002 г. на улицата пред дома му в София

По думите на Костов, вместо да осигурява обществения ред, най-висшето политическо и професионално ръководство на МВР е превърнало министерството на вътрешните работи в министерство на пропагандата.

Българският сектор за сигурност изпада в парализа и показва неспособност и липса на професионализъм и компетентност да отрази заплахите на международния тероризъм, заяви още бившият премиер Иван Костов.

От ДСБ обявиха, че управлението на Симеон Сакскобургготски е разбило съдебната система. Във войната на правителството с магистратите жертва са българските граждани, а победител е организираната престъпност, са част от изводите на дясната партия.

Костов добави, че МВР е направило опит да прехвърли изцяло върху съда отговорността за несвършената работа и липсата на разкрити и наказани престъпници, което е намалило ефикасността на съдебната система.

Правителството не гарантира ефективност на съдебната система, то няма воля и компетентност да повиши ефикасността на съдебното производство, смятат от ДСБ. Според тях кабинетът не е успял да отговори на очакванията на българските граждани за равенство пред закона и за справедливо правораздаване.

От дясната партия отново определиха последното предложение на правителството за промени в Наказателно процесуалния кодекс като опит да се елиминира следствието, при това заобикаляйки конституцията. Миналата седмица, след среща в националното следствие партията потвърди позицията си, че следователите трябва да преминат към изпълнителната власт, за да има по-голяма ефективност и бързина на досъдебния процес.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност на ДСБ Елиана Масева определи като основна грешка на правителството, че не е предприело радикална реформа в съдебната система. Кабинетът нито веднъж не се произнесе по това къде е мястото на прокуратурата и на следствието, а промените в конституцията бяха само една плаха стъпка, която няма да даде нужния резултат, заяви Масева.

По думите ѝ конституцията от 1991 г. може да бъде попълнена чрез създаването на нови механизми и функции за съд, прокуратура и следствие.

Провалът в сектора за сигурност и специално в МВР е пряка отговорност на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, заяви Иван Костов. Той добави, че ДСБ ще търсят политическа отговорност на най-високо ниво за този провал и най-вероятно ще обявят конкретните си действия малко преди началото на политическия сезон.

На въпрос дали това означава, че наесен депутатите от ОДС ще поискат вот на недоверие на правителството по темата сигурност, Костов отговори, че за това са нужни широки консултации в парламента, за да се разбере има ли опозиция там или всички са прикрити управляващи.

По време на брифинга бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов заяви, че сенчестият бизнес има свои представители в правителството на Симеон и в Народното събрание, а членове на висшето ръководство на МВР имат общ бизнес с престъпните групировки. Ген. Атанасов не пожела да назове конкретни имена на представители на престъпния свят, които в момента са във властта.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?