Имало организация за "кражба на гласове" в "Информационно обслужване"

Костов: Поведението на Борисов прилича на сценарий за евтино криминале

Цветанов: Лидерът на ДСБ не взема присърце проблемите на хората, затова няма сърдечни проблеми

Иван Костов смята, че Бойко Борисов разиграва "евтино криминале". Сн. БГНЕС

Най-важната задача на служебния кабинет са подготовката и произвеждането на честни избори. Затова ще държим отговорен най-вече президента, който ни ги обеща, и настоящия премиер, заявиха от ДСБ в понеделник и добавиха, че не разчитат на служебния министър на вътрешните работи.

Лидерът на партията Иван Костов каза, че министър-председателят трябва да осигури необходимите гаранции срещу купуването и продаването на гласове, за честното преброяване на бюлетините.

Според ДСБ е необходимо да се извършат смени в ДАНС, които да не позволяват обвързването ѝ с лица, "играли" на предишния вот в търговията с гласове. Като превенция срещу порочното явление десните препоръчват и ротация на кадрите в МВР по време на вота.

"В борбата с купуването на гласове да не участват полицаи от местните управления, а да бъдат командировани техни колеги от други места и да има ротация на кадрите", смята Радан Кънев. "Удачно е и да бъдат освободи областните управители, сътрудници на ДС", допълни Иван Костов.

Пряк граждански контрол върху "Информационно обслужване"

Според него обаче не е добро решение в момента да бъде сменен ръководителят на фирмата, която брои бюлетините "Информационно обслужване", Михаил Константинов, макар в ДСБ да имат сериозни резерви към него. По-добрият вариант според Костов е включването на граждани.

"С оглед на публичната дейност на господин Константинов действително от месеци насам ние имаме много сериозни резерви към ролята му на ръководител на фирмата, която извършва преброяването. Има един много по-важен въпрос, защото е много лесно да се сменят хората, без да се сменят практиките, това нещо в България сме го виждали много пъти. Прекият граждански контрол от организации с доказана компетентност както в сферата на техническата дейност, която тази фирма извършва, така и в сферата на кражбата на вот, защото това е нещо, което се случва в България, е по-важно. Защото сменен или не - Михаил Константинов при всяко положение трябва да бъде гарантиран непосредствен активен граждански контрол върху дейността на "Информационно обслужване", заяви Радан Кънев.

Иван Костов добави, че до тях е достигнала информация, че не само ръководителят на "Информационно обслужване", но и на други нива вътре във фирмата са поставени хора, които да гарантират кражба на гласове по време на броенето.

Лидерът на ДСБ отбеляза, че при желание от протестиращите от партията ще изпратят представители като наблюдатели в секционните избирателни комисии.


Борисов се държи като в "евтино криминале"


Иван Костов окачестви поведението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов като "сценарий за евтино криминале". Той визира влизането на Борисов в правителствена болница заради високо кръвно, където бе посетен от патриарха и главният мюфтия. Опроверганите от главния прокурор думи на Борисов, че Ахмед Доган преди време е поръчвал атентат срещу него, пък намериха странно потвърждение във вестникарска публикация за открит автомат близо до резиденция "Бояна".

"Избори не могат да се правят като се влиза в болница, вдига се кръвно и там се канят главите на вероизповеданията и когато се изнасят информации, че е поръчан министър-председателят и се намира автомат със шест пълнителя. Това на мен ми прилича на изключително слаб, неполитически сценарий за евтино криминале. Ако някой иска да заслужи доверието на хората без да купува и да контролира гласове, да отива и да прави кампания, както правим всички останали. Нито здравословното ни състояние е обект на коментари, ние сме длъжни да бъдем здрави, щом претендираме да можем да решаваме проблемите на хората, нито писмата със заплахите трябва да ви ги размахваме под носа", коментира Костов.

Цветанов: Щом Костов ни обвинява, сме си свършили добре работата

Думите му предизвикаха гневна реакция от зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Призоваваме Костов, БСП и ДПС да спрат да притискат служебното правителство и да оказват политически партиен натиск. Те имаха възможност да съставят кабинет, можеше вече да са управляващи, да са увеличили доходите на хората, Станишев да е разкрил 250 хиляди нови работни места, да е намалил цената на тока и спокойно да прилага 100-те си антикризисни мерки", каза Цветанов.

"Очевидно е, че Иван Костов много добре познава похватите на кризисния пиар и все по-очевидно става, че съди по себе си. Всички помним бомбичката край дома му в "Драгалевци", допълни Цветанов пред агенция Фокус.

"Всеки път, когато Костов сипе обвинения по ГЕРБ, значи сме си свършили работата добре. Желаем му здраве и никога да не влиза в болница с диагноза сърдечни проблеми. Всъщност на него това няма как да му се случи, защото не помним някога да си е слагал на сърце проблемите на хората", каза в заключение Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?