Костов: Президентът бяга от отговорност

Представителите на управляващото мнозинство са като цяло съгласни с констатациите и предложенията на президента Първанов за българското военно участие в Ирак, за разлика от лидера на опозиционната партия Демократи за силна България, чийто лидер Иван Костов обвини президента в безотговорност.

Очевидно е, че е време да се направи по-подробен анализ и евентуално да се преформулират задачите на българския контингент в Ирак, каза председателят на парламента Борислав Великов (НДСВ), но без да се ангажира кога. Според него не е изключено българското участие да бъде удължено и през 2006 година.

Във вторник държавният глава предложи българският контингент да се изтегли от Ирак до края на 2005 г. Освен това той се разграничи от всички проблеми и неудачи, свързани с мисията в Ирак, включително и гибелта на офицерски кандидат Гърди Гърдев, като същевременно отправи критики и "раздаде" задачи на коалиционното и българското командване в Ирак, на българското военно и политическо ръководство на армията, както и на политиците в парламента.

Костов обвини Първанов, че бяга от отговорност

ДСБ сме много притеснени, защото след като от отговорността за случващото се с българските войници в Ирак избягаха мнозинството, министърът на отбраната, началникът на Генералния щаб, сега виждаме и този, който носи най-голямата отговорност - президентът, също да препраща своята отговорност в други посоки, коментира по-късно лидерът на партия Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

Прави впечатление, че президентът не дава отговор на нито един от съществените въпроси - защо загинаха толкова много български военнослужещи в Ирак, има ли вина, отговорност и къде е тя за това, че хората са оборудвани зле и изпълняват мисията си на края на силите си, каза още Костов.

Лидерът на ДСБ припомни, че миналия месец са поставили пред държавния глава друг съществен въпрос, по който той мълчи - харченето на стотици милиони за превъоръжаване, което е абсолютно ненужно и нито една дума за това, че поне част от тези пари могат да отидат, за да имат войниците прилична защита и да бъдат добре оборудвани.

След парламентарния дебат преди две седмици, приключил с отхвърляне на искането на ДСБ за създаване на временна анкетна комисия за проверка на сделките, президентът заяви, че ще възложи такава проверка, но изтъкна, че контролът върху въоръжението е в компетенциите на НС.

В отговор на въпрос Костов уточни, че всеки депутат, който е гласувал за отиването на български войници в Ирак, носи отговорност, но тя не е такава, каквато е отговорността на върховния главнокомандващ - президентът, нито като тази на началника на Генералния щаб или на министъра на отбраната, защото те взимат конкретни решения, от които зависят съдбата и животът на българските войници.

Попитан трябва ли да се преформулира мандатът на българската мисия в Ирак, Костов посочи, че мисията не е същата, каквато е била преди изборите в Ирак и тя трябва да бъде променена съобразно с поетите ангажименти в меморандума между участниците в коалицията и да се движи според конкретната обстановка.

ДСБ ще настояват в сряда парламентът да обсъди декларация, в която да поискат от премиера и президента освобождаването съответно на военния министър и началника на Генщаба. Във вторник от партията внасят и предложение за изпращане на парламентарна делегация в Ирак, която да се запознае с обстановката там преди парламентарния дебат за българското участие в Ирак.

Кемал Еюп: Обстановката в Ирак не е за екскурзии

Обстановката в Ирак не е за екскурзии, заяви по този повод депутатът от ДПС Кемал Еюп. Той отхвърли и искането за оставки на Свинаров и Колев, тъй като не вижда тяхна вина за инцидента, при който загина офицерски кандидат Гърди Гърдев. Вече се доказа, че американските военни са действали по определен начин, който, за жалост, доведе инцидента до този вид, допълни депутатът от ДПС.

Според него е логично след разговори с иракското правителство към края на годината да се редуцира или да се прекрати българското участие в Ирак в сегашния му вид. Това е оптимистичният вариант, допълни Еюп.

По думите му надделява мнението, че български военни могат да участват в обучението на иракски войници. Това ще доведе до необходимостта от парламентарен дебат и от преформулиране на целите, добави Еюп.

Отговорността на българските институции за общата българска държавна позиция за Ирак е наистина обща и не бива по този начин да се "подхвърля топката" по един толкова чувствителен и важен въпрос, коментира председателят на ПГ на Новото време Борислав Цеков по повод думите на президента, че отговорността за контингента е преди всичко на Народното събрание.

Станишев се радва на президентския призив за дебат

Лидерът на БСП Сергей Станишев изрази задоволство от това, че президентът заяли "по-ясна позиция" за необходимостта Народното събрание да обсъжда българското участие в Ирак.

БСП е единствената политическа сила, която настоява за незабавно изтегляне на българския контингент от Ирак и която е обещала, че ще изпълни това, ако спечели изборите през лятото.

Във вторник Станишев припомни всички неуспешни опити на левицата да предизвика парламентарен дебат по темата и заяви, че кабинетът е задължен да информира редовно депутатите за ситуацията в Ирак и свързаните с това рискове и заплахи.

Той отбеляза, че съществуват други форми на подкрепа на стабилността и на ангажимент на България към Ирак, освен военното присъствие и тези форми трябва да бъдат обсъдени.

Б. Великов: Не изключвам мисията да продължи и през 2006

Председателят на парламента Борислав Великов също се съгласи с президента за необходимостта от преформулиране на задачите на българския контингент в Ирак, към обучение на местните сили за сигурност.

До края на 2005 г. при всички случаи българският контингент трябва да остане в Ирак, тъй като дотогава ще стане ясно какви са вижданията, след новата конституция на Ирак и новото правителство. Лично аз обаче не изключвам възможността или необходимостта, ако така бъде преценено за някакъв вид българско присъствие в Ирак и през 2006 г., посочи Великов.

По думите му, предстои парламентарно обсъждане във връзка с българското участие в Ирак, но още няма решение кога. В понеделник зам.председателят на групата на НДСВ Валери Цеков каза, че най-вероятно решението за срока на мисията ни ще бъде взето от следващото Народно събрание.

Министър Николай Свинаров се ангажира другата седмица МС да внесе в парламента решение за изпращането на петия български батальон в Ирак.

СДС предлага подкомисия да оцени мисията в Ирак

СДС внесоха предложение към парламентарната комисия по външна политика да бъде създадена временна подкомисия, която да извърши цялостна оценка на изпълнението на решението на НС за участието на България в многонационалните сили в Ирак. Предлага се още до 6 април подкомисията да представи резултатите от работата си.

Целта на подкомисията е да оцени създадената система за подбор, оборудване, подготовка, разполагане и изпълнение на мисията, управлението на контингента, както и взаимодействието му със съюзниците, предвижда предложението.

В представените от синия депутат Николай Младенов мотиви се отбелязва, че предложението цели дебатът да бъде изведен от сферата на политическите спекулации и съсредоточен върху цялостна оценка на изпълнение на решението на парламента за участие на България в операцията на многонационалните сили в Ирак.

Споделяне

Още от България