Костов призна техническа грешка за "Лукойл", но съмненията за ощетяване на бюджета остават

Снимка: БГНЕС

Лабораторията за управление на риска на бившия премиер Иван Костов призна, че е допуснала техническа грешка в своя 107-и доклад, посветен на цените на горивата, които "Лукойл“ продава на българския пазар. В съобщение, публикувано на сайта ѝ се посочва, че анализът ѝ не е отчел по-ниската плътност на суровия петрол сорт "Урал“, с който работи рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

По този начин отпада ключовото основание на анализа, обвинил руската компания, че изкуствено е завишила цените на внасяния в България петрол за периода 2006 – 2014 г. със редно около 13%.

В същото време, посочват от лабораторията, остават основателните съмнения, че "Лукойл" ощетява бюджета на България.

"С доклада си не сме набедили Рафинерията и затова не считаме, че дължим извинение. Научната (и гражданската) свобода е да се търси, да се намира и да се греши. Нечии съмнения не могат да причинят щети нито в науката, нито в демократично гражданско общество. Още повече, че поставеният в началото въпрос остава без отговор. Заедно с него остават и съмнения“, отбелязват от лабораторията към НБУ.

В края на май в доклада на лабораторията се изказа съмнение, че "Лукойл" манипулира цените на петрола у нас, от което руската компания се облагодетелства за сметка на българските домакинства, бизнеса и институции.

В отговор "Лукойл" се закани да "защити репутацията си в съда", тъй като докладът на лабораторията е пълен с неверни твърдения и интерпретации, които допълнително деформират истината.

В становището на лабораторията е посочено, че "българските потребители заплащат течните горива по европейски цени, независимо, че равнището на почти всички останали цени в страната, включително на труда, са значително по-ниски от европейските". Това се отчита като "значителен риск за българската конкурентоспособност".

Извънредният доклад от май 2015 г. повдигна съмнения, които адресирахме към отговорните институции и за три месеца не получихме отговор, посочват още от лабораторията.

И посочват, че едно от оставащите съмнения е, че използването в методиката на реалната плътност на суровия петрол сорт "Урал" навежда на обратното заключение за приложените цени, което също не изглежда достоверно.

Другото съмнение е, че "окончателни заключения за цените на суровината може да направи само ревизия или проверка на документите за вноса на суровия петрол".

Лабораторията припомня, че от официалните отчети на "Лукойл Нефтохим Бургас" се вижда, че след приватизацията през 1999 г. фирмата е на печалби до 2005 г. включително. След това, с изключение на 2007 г., във всички останали години рафинерията е на загуби и не е начислявала и внасяла корпоративен данък.

"Загубите, както изглежда, не се дължат на по-високи от борсовите цени на основаната суровина. Не се дължат и на по-ниски от европейските цени на производител на горивата, продавани на вътрешния пазар", посочват от лабораторията.

"На тези и произтичащите от тях други съмнения, които се споделят много широко, следва да се отговори", призовават от лабораторията. Според тях "ще бъде израз на откритост и прозрачност, ако това го направи по подходящ начин "Лукойл Нефтохим Бургас".

Това остава задължение и на компетентните български власти, завършва становището на лабораторията.

След публикуването на доклада Агенция "Митници" започна проверка на изнесените данни, но до този момент няма официална информация, дали тя е приключила и какво е установила.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?