Костов призова премиера бързо да задейства план "Б" по казуса "Желева"

Костов призова премиера бързо да задейства план "Б" по казуса "Желева"

Бойко Борисов да задейства план "Б" по казуса с Румяна Желева, за да се върне авторитетът на България. Това посъветва лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в неделя вечерта пред Нова телевизия. Както поясни Костов, под план "Б" се разбира оттеглянето на кандидатурата на Желева и веднага предлагането на нова.

До ранния следобед на понеделник нямаше индикации премиерът да се гласи да оттегли Желева, но този ход не е отписан, ако стане категорично ясно, че съставът на еврокомисията на Барозу с Желева в него бъде застрашен от бламиране в Европарламента.

Според Костов смяната на Желева ще има добър ефект за страната ни, чиито авторитет пострада силно от скандала. "Защото основната задача на този план е да се върне авторитетът на страната. Кандидатурата, ако се предлага друга, трябва да бъде способна много бързо да се подготви, т. е. това трябва да е напълно подготвен човек...", каза лидерът на ДСБ и подчерта, че електронните медии в България вече са тиражирали "чудесни кандидати, с огромен дипломатически опит, с опит в аварии и бедствия в ООН и тук в страната".

"Хора има за такова нещо, важното е на преден план да излезе авторитетът на България и много бързо преодоляване на това огромно притеснение, което се причинява на г-н Барозу. Неслучайно (Андрю) Дъф (докладчик по изслушванията на кандидат-комисарите – б.р.) казва, че на ход е българската страна, защото притеснението е върху ръководството на ЕНП, където вече има пропукване в самата фракция".

Костов не се ангажира с позиция дали скандалът с българския кандидат за комисар е вследствие на сценарий, инспириран от БСП. Той припомни как Борисов е застанал зад кандидатурата на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО и посъветва ГЕРБ "да знаят по какъв начин се отплаща БСП дори когато им се направят щедри жестове на подкрепа".

По отношение на управленската програма на ГЕРБ Иван Костов каза, че като цяло тя е подкрепяна от Синята коалиция, но предупреди, че идеи като намаляването на ДДС два пъти годишно с половин процент решително няма да се възприеме както от финансовия министър Симеон Дянков, така и от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянов.

Лидерът на ДСБ посъветва повече решителност от страна на някои министри. Той определи като липса на опит импулсивните действия на строителния министър Росен Плевнелиев и екоминистъра Нона Караджова с изпращането в прокуратурата на папки с материали за злоупотреби от предишните министерски екипи. Проверките на прокуратурата не доказаха злоупотреби.

Според Костов, ако в министерствата работят както трябва контролните органи, които имат специфична компетентност, на прокуратурата ще се подават по-аргументирани сигнали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?