Костов призова Симеон на дебат за престъпността

Призовавам министър-председателя Симеон Сакскобургготски на дебат за това какво е необходимо, за да бъдат спрени гангстерските войни в България, заяви лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) и бивш премиер Иван Костов.

В петък той бе повикан на разпит в Столичната следствена служба по делото за убийството на Милчо Бонев- бай Миле и още петима в столичен ресторант.

Следователите го привикаха след като Костов обяви в интервю, че бай Миле е бил контрабандист и се знаят поръчителите на екзекуциите. Опонентите му веднага коментираха, че бившият премиер явно знае повече от полицията.

"Повикаха ме във връзка с интервю във в. "24 часа". Това на практика е опит да бъда изваден от политическия дебат, където ми е мястото, тъй като съм политик от опозицията и водя най-много от опозиционните дебати в Народното събрание", заяви Иван Костов, цитиран от БТА.

Той допълни, че не може да даде конкретни данни и факти за убийството на бай Миле и гардовете му, и затова не е бил много полезен за следствието.

"Докато имах информация, твърдя, че бай Миле контролираше контрабандни канали", каза на излизане от столичната следствена служба Иван Костов.

Според него е безспорно, че в България се извършват гангстерски убийства и списъкът на поръчковите покушения е много дълъг. Според Костов, за да се намери изход от това положение, темата трябва да се дебатира открито. Но в България тези дебати се подтискат.

"У нас по-скоро става дума за пропагандна манипулация, отколкото за опит да се намери решение на този въпрос", бяха думите на експремиера, цитирани от Дарик радио.

Конституцията не дава право на главния прокурор, шефа на следствието и главния секретар на МВР да имат инициатива за създаване на закони, ролята им е да ги спазват, каза още Костов.

Преди дни той упрекна топ полицая и магистрата, че вместо да си вършат работата се правят на политици, като лансират пред премиера промени в законите без знанието на правосъдния министър. Според Костов, целта на Борисов и на Филчев е да отклонят общественото внимание от собствената им неспособност или от нежеланието им да се сблъскат с престъпността.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?