Костов: Прокуратурата задържа оневиняваща информация

Оневиняващи Иван Костов показания на скандалния бизнесмен Майкъл Чорни отпреди два - три месеца са изпратени от Израел във Върховната касационна прокуратура, но тя не ги е предала на следствието. Това заяви в четвъртък бившият премиер и лидер на Демократи за силна България (ДСБ), който настоя Висшият съдебен съвет (ВСС) да провери информацията и да санкционира протакането.

В изявление по повод казаното от Костов, главният прокурор Никола Филчев не даде никакъв конкретен отговор, а попита кой е Чорни и кой е Костов, а след това отбеляза само, че "Костов е нещо от миналото", "неуспял политик".

Позовавайки се на свои източници, лидерът на ДСБ съобщи пред журналисти, че преди два - три месеца руският бизнесмен Майкъл Чорни е бил разпитан в Израел при изпълнение на съдебна поръчка на българското следствие във връзка водените у нас дела срещу неизвестен извършител за изнудване на чуждестранния бизнесмен.

Чорни е признал, че не е бил изнудван от бившия премиер Иван Костов, нито се е срещал с него.

По думите на Костов, от тези показания става ясно, че прокуратурата не може да повдигне никакви обвинения към него лично по образуваните преди две години дела, че Чорни е бил принуден да дари 200 хиляди долара на фондация "Демокрация" и да прехвърли на името на Иван Костов 34% от акциите на Мобилтел.

Разследването започна след интервю на Чорни пред национален всекидневник.

Показанията на Чорни, който е основен свидетел по тези дела, са били изпратени във Върховна касационна прокуратура, но до сряда те не са били предадени на следствените органи, обясни Костов.

Той е изпратил писмо до Висшия съдебен съвет и до неговия председател министър Антон Станков, в което обръща внимание за това забавяне и настоява информацията да бъде проверена, да се установи истината и да се санкционира дисциплинарно протакането.

Това е един от механизмите, с които се потъпкват правата на хората, смята Костов. Прокуратурата трябва да събира освен доказателства за обвинения, така и доказателства за оневиняване на хората, допълни той. По думите му от показанията на Чорни ставало ясно, че прокуратурата не може да има никакви претенции лично към него.

Прокуратурата вдига голям шум, когато завежда определени дела, а когато се получават факти, сочещи противното, не прекратява делата - или ги забавя, или се стига до укриване на доказателства, каза Иван Костов. Според него протакането на следственото дело се прави с цел да се оказва определено влияние, включително политическо сплашване на хора.

Никола Филчев отказа да даде конкретен отговор на казаното от бившия премиер и на няколко пъти заяви пред репортери, че "не се сеща" и "не помни" кой е Иван Костов.

"Иван Костов...аз не се сещам кой е Иван Костов. Иван Костов е нещо от миналото, ние трябва да гледаме сериозно, да решаваме проблемите на гражданите, да изпълняваме задълженията, които имаме. Винаги ще има такива неуспели политици, които се опитват да привлекат вниманието към себе си преди изборите", бяха думите на главния прокурор.

На повторно питане получена ли информация за разпита на Майкъл Чорни, Филчев отговори, че "не познава" Чорни и никога не се е срещал с него.

Скандалът с 200 - хилядите долара на Чорни за фондация "Демокрация" гръмна десетина дни преди местните избори през есента на 2003 година, докато Костов още беше член на СДС. Въпреки твърденията на адвоката на Чорни Тодор Батков, през следващите седмици и месеци така и не бяха предоставени категорични доказателства за обвиненията срещу Иван Костов.

Съмнително е дали ВСС ще провери дали прокуратурата действително задържа постъпилата от Израел информация, като се има предвид, че до този момент не е разгледал други два сигнали на депутати. Единият е повод обидните квалификации на прокурор Спартак Дочев, нарекъл "вонящо влечуго" и "миризлив мушморок" американския лобист Брус Джаксън. Другото писмо е заради ругатните, отправени от Никола Филчев към депутати от ОДС.

Споделяне

Още от България