Костов протегна ръка на сините кметове

Депутатите от ОДС, които напуснаха СДС и през май ще основат нова партия, търсят общи действия със сините кметове и общински съветници за осъществяване на своята кауза и разчитат на тяхната коректност или съдействие за утвърждаването на новата формация.

Това се казва в писмо до сините кметове и общински съветници, което в сряда зам.-председателят на ПГ на ОДС Иван Костов връчи първо на плевенския кмет Иван Зеленогорски. Бившият премиер отиде на крака в кабинета на Зеленогорски заедно с д-р Николай Михайлов, член на Инициативния форум за учредяването на нова партия, преди срещата със симпатизанти в града.

Самият Зеленогорски, който, както повечето от кметовете на СДС в по-големите градове, останаха лоялни на синята партия и нейния лидер Надежда Михайлова, не даде изявление след срещата.

В писмото на депутатите от ОДС се казва, че ще противодействат, ако се пречи на инициативата им за създаване на нова дясна партия и за предлагане на нова дясна политика на българското общество.

Депутатите изразяват подкрепа за сините кметове и съветници във всички техни действия за защита на гражданите и собствеността, за прозрачност в управлението и защита на местните интереси, повече самостоятелност, насърчаване на заетостта и борба с корупцията.

Народните представители посочват, че са против безпринципни коалиции, непрозрачна приватизация на общинската собственост и действия в ущърб на интереса на българските граждани.

"Заедно с вас можем и трябва да продължим да работим в добро взаимодействие за каузата на демокрацията в България и за изпълнение на вашите програми", се казва в писмото, подписано от председателката на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова.

Депутатите посочват, че новата политическа партия възниква, защото СДС престана да представлява активната част от гражданското общество, няма ясна политика, няма позиции спрямо управляващите от НДСВ и ДПС и не е тяхна алтернатива.

В нашия нов политически проект най-високата цел е изравняване на стандарта и качеството на българския гражданин с тези на средния европеец, а първа грижа и приоритет е сигурността на отделния човек, заявяват депутатите от ОДС.

Пред близо 500 души в препълнения театрален салон в Плавен Иван Костов заяви, че ако има обединение в дясното политическо пространство, то ще е по волята на избирателите, а не в резултат "на сговаряне между лидери".

Костов бе категоричен, че десните сили в България преживяват тежка криза и изходът трябва да се търси в нова визия и нова програма. Партиите у нас имат криза на водачеството и са изпаднали в зависимост от парите и бившата Държавна сигурност, допълни той.

По повод обявените намерения от правителството на Симеон Сакскобургготски за нова данъчна политика Костов заяви, че от това българинът няма да забогатее, защото е само преструктуриране на данъчните тежести - вдигане на косвените и леко снижаване на преките данъци, предаде БТА.

Споделяне

Още от България