Костов: Решението за бежанците е да се наложи мир, ако трябва и с военна сила

"Политикът задължително е грешен. Той променя живота на хората”

Иван Костов

Огромният бежански поток към Европа може да бъде спрян и кризата да бъде решена, само ако се наложи мир в страните, където се водят граждански войни, от които този поток идва. Това трябва да направят Европейският съюз, САЩ, Русия, ако се налага и с военна сила, защото това е в интерес на всички. Такава е позицията на бившия премиер Иван Костов, изразена в неделя пред бТВ.

"Решението е да се реши конфликтът, който генерира бежанците, ако може с мир, ако не може – със сила, за да може те да се завърнат в страната си”, каза Костов, който сега е директор на "Лаборатория за управление на риска" към НБУ.

Той подчерта обаче, че на Европа ѝ е трудно да се справи с този проблем, защото самата тя няма политическа тежест.

"Не можеш да бъдеш икономически гигант и в същото време политически джудже. Европейските лидери трябва да се откажат от популизма и да се захванат с конфликта, те трябва да наложат справедлив мир в страните, в които има гражданска война. Да го наложат със сила, ако трябва", каза Костов.

"Всички сили трябва да се концентрират в търсене на консенсус. Русия е регионална сила, която е замесена в конфликта, защото едни от командирите на "Ислямска държава" са чеченци. Русия знае, че от този конфликт може да изскочат вторични рискове, които да застрашат нейната сигурност, т.е. тя е заинтересована. САЩ са заинтересовани, Европа е заинтересована. Целият съвет за сигурност трябва да се заинтересова и да наложи справедлив мир, с военна сила, ако трябва", подчерта Костов.

Сравнявайки днешните събития с кризата в Косово през 1999 година, когато неговото правителство не допусна в България да дойдат бежанци от там, Иван Костов каза, че тогава му е било много трудно да вземе това решение.

"Мотивите бяха да задържим хората, които бяха истински бежанци. Стратегията ни беше те да бъдат задържани много близо до границата и да могат да се завърнат след това", обясни той. Освен това един от сериозните аргументи да не се допуснат бежанци в България тогава, е бил, че ако се разселват и се устройват бежанците по различни територии, това може да роди огромна миграционна вълна.

"Вторият аргумент, е, че те носеха със себе си много сериозна конфронтация. Сега аргументите са приблизително същите, но много малка част от тези, които влизат в Европа в момента, са бежанци. Огромната част от тях са са икономически имигранти.Те са с друг бит, с друг морал, с друга представа за норми, те носят друг начин на живот и не идват в Европа, за да го променят. Те няма да приемат европейските норми, а живеят съобразно и спазвайки своите духовни наследени норми и стереотипи. Вижте Германия и Франция - те се затварят и налагат шериата на местата, където живеят", коментира Костов.

"Аз съм променил много живота на хората с реформите и това е голямо намесване в бита им, в света им, в мирогледа им. Нося отговорност за това, което съм направил. Политикът задължително е грешен, защото той прави неща, които духовният човек не би направил никога. Той променя живота на хората”, каза той.

"Ако не беше моето упование в Бога, аз нямаше да понеса това, което трябваше да преживея. Може би щях да започна да мразя и аз, да се съсипя изцяло. Вярата и упованието, и убедеността, че не съм прекрачил Божиите и човешките закони са ме държали. С вярата преживях тези много трудни времена след реформите.Това е съдбата на всеки реформатор. Обществото се разплаща с тази монета", каза бившият премиер. По думите му най-мразени в историята на човечеството са били лидерите, които са правили реформи.

Още от България