Костов: С дела срещу политици прокуратурата стартира кампания за запазване на статуквото си

В близките дни прокуратурата ще образува дела срещу всички политици, с които Демократи за силна България (ДСБ) възнамерява да консултира предложенията си за промени в конституцията във връзка със съдебната власт. Това съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов пред репортери и уточни, че е получил такава информация. В петък той би разпитан във военното следствие като свидетел по делото, образувано от прокуратурата срещу бившия шеф на ННС ген. Атанас Атанасов зари доклада на службата за корупция във властта.

Според Костов образуването на дела и проверки е част от кампанията на прокуратурата за запазване на статуквото в съдебната власт.

"Започва да действа една машина за сплашване. Съвсем очевидно е, че прокуратурата започва кампания за сплашване срещу всеки, който иска тя да бъде отговорна и под контрол," каза лидерът на ДСБ.

В концепцията си за реформа в съдебната система ДСБ предлага да се промени безконтролната позиция на прокуратурата, която да излезе от съдебната власт и да премине към изпълнителната власт, а министърът на правосъдието да е и главен прокурор. За следствието се предлага да премине към МВР и да образува единна структура с криминалната полиция, а в съдебната власт да остане само съдът.

Главният прокурор Никола Филчев по-рано тази седмица посъветва индиректно Костов да не се занимава със съдебната власт, тъй като този въпрос не бивало да се решаван "под натиска на обвиняеми, разследвани и проверявани". Преди това лоялната на Филчев Асоциация на прокурорите в България заплаши бившия премиер да внимава, защото е "клиент" на прокуратурата.

Съмнения в безпристрастността на прокурора, разпитвал Костов

На излизане от военната прокуратура Костов отказа информация за разпита, защото делото е секретно. Той обаче е поискал да разбере дали прокурорът, който води разпита, е член на Асоциацията на прокурорите, която според него е излязла с предварително обявено становище.

"Аз считам, че те не са безпристрастни, тъй като декларацията им е пълна с клевети и обвинения по мой адрес," заяви Костов и допълни, че е станало ясно, че прокурорът е член на въпросната асоциация. Въпреки този факт, Костов не е поискал отвод, но го е записал в протокола за разпит.

Лидерът на ДСБ отрече да е оказвал натиск върху ген. Атанасов за изготвянето на доклада на НСС и определи това твърдение като поредната лъжа на Богомил Бонев.

Помолен да коментира и новите обвинения на бившия си вътрешен министър, Костов заяви: "Ако ще ме увличате в опит да коментирам махленски клюки и обиди, няма да си го позволя. Никой няма да спечели ако започне да се занимава с непрекъснато опровергаване на такива твърдения".

Костов съобщи още, че очаква и нови атаки след обвиненията на прокуратурата и Богомил Бонев.

В защита на тезата си, че прокуратурата стартира кампания за сплашване, бившият премиер припомни поредица от събития, предшествали отправените срещу него обвинения: делото срещу ген. Атанасов, че е задържал контрабанден самолет с оръжие, когато обаче прокуратурата загуби в съда; делото срещу журналистите, които показаха склонността към корупция на Иван Славков; обвинението срещу румънския журналист, който засне със скрита камера корупционните практики по българските митници; "невероятно гангстерският език" и обвинения, отправени от прокурор Спартак Дочев срещу Брус Джаксън, наречен "миризлив мушморок", "вонящо влечуго", "международен шарлатанин".

Дело за клевета срещу Бонев няма да има

Адвокатът на Костов Петър Китанов не смята, че като сериозен политик бившият премиер трябва да търси наказателна отговорност от Бонев за клевета.

Недопустимо е сериозен политик да концентрира вниманието си върху налудничави клевети и лични нападки в момент, когато усилието на политиците трябва да бъде концентрирано върху решаването на важни и съдбовни за бъдещето на държавата проблеми, каквато е необходимостта от спешна структурна реформа на съдебната система в България, смята Китанов.

"Тези клевети са средство за бившия вътрешен министър да си върне общественото внимание и да съживи залязлата си политическа кариера," смята адвокатът на Иван Костов. По думите му Бонев не атакува директно личността на Костов, а управлението му.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: