Костов: Само БСП и СДС слагат политически чадър над своите срещу съда

БСП и СДС са единствените партии през всички 15 години на преход, които са правили опити да слагат политически чадър над свои членове от съдебно производство. Това заяви лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов във връзка с последните обвиненията на СДС и Асоциацията на българските градове и региони, че ДСБ атакува по политически причини кмета на Пловдив Иван Чомаков.

Според Костов атаките срещу десните кметове идва от БСП. "Никога БСП не е криела, че ще атакува всички места, където е загубила изборите. Там, където има атака, тя е по линия на БСП, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Той даде брифинг за журналисти по повод излязлата във вторник в Държавен вестник регистрация на партия Демократи за силна България, с което и стартира подготовката ѝ за парламентарните избори догодина.

Костов отхвърли атаките на хората на Надежда Михайлова като "чиста политическа инсинуация", след като сините обвиниха ДСБ, че оказва натиск над съда и инспирира проверки срещу кметове, отказали да се присъединят към новата партията.

"Всяко нарушаване на законите трябва да срещне отпор от българските граждани. По-скоро политически чадър щеше да бъде, ако не бяхме реагирали по-този начин," изтъкна бившият премиер и лидер на СДС.

По повод започналото разследване на продажбата на римския форум в центъра на Пловдив, той изтъкна, че би реагирал по същия начин, независимо кой е извършил това деяние.

СДС: Соколов се месеше в работата на съда

СДС действително за голямо съжаление се е месило в работата на съда, но тази намеса се осъществяваше от Йордан Соколов със съгласието на Иван Костов, контрира малко по-късно заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов по повод изявленията на Костов.

БСП осъществяваше намеса в работата на съдебната власт, за да преследва симпатизанти или представители на други политически сили, на моменти СДС осъществяваше намеса и за да преследва хора в собствените си редици и да разчиства политически сметки, отбеляза и бившият президент Петър Стоянов.

ДСБ: Чомаков не е имал право да узакони продажбата

В писмо до оглавяваната от плевенския син кмет Найден Зеленогорски Асоциация на българските градове и региони, Иван Костов и пловдивският депутат от ОДС Васил Паница посочват конкретните причини да сезират главния прокурор за закононарушения при продажбата на "Античния форум" в Пловдив.

В края на месец май 2004 г. са получени сигнали от архитект Емил Жечев, архитект Илко Николов, зам. председател на САБ и от председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, който пък препраща писмо на посланика ни в Париж Марин Райков до пловдивските народни представители. Всички тези сигнали са оспорвали законосъобразността на продажбата. Според тях продаденият имот е публична държавна собственост, за което има акт на областния управител №4920 от 11.12.2002 година, който е в сила и сега.

Този акт не е променян с други актове, се посочва в писмото. На основата на предложение на кмета Иван Чомаков въпросният имот е продаден с решение №445 от 18.09.2003 г. на Общинския съвет като частна общинска собственост. Общината продава имот, който не притежава, смятат демократите на Костов.

На 7 октомври 2003 г. кметът на район "Централен" издава акт № 951 за частна общинска собственост за същия терен. Кметът прави опит със задна дата да узакони продажбата, без да има никакво законово основание за това.

Костов определи като уязвимо положението на временно отстранения от кметския пост Стефан Софиянски и изрази силен скептицизъм, че при толкова дела той ще съумее да продължи да изпълнява кметските си задължения.

ДСБ няма да се коалира преди изборите

Според зам. председателя на ДСБ Веселин Методиев, "предизборното коалиционно говорене" не е актуално и единственият резултат от подобно говорене е да обезценят политическите партии и да се уязви парламентарната демокрация.

Осъзнаването на допуснати грешки е единственият път за справяне с кризата в дясното политическо пространство, която се състои в отказ от гласуване. Тук коалиционното говорене няма да ни помогне, подчерта Методиев.

Демократите на Иван Костов си поставят за цел да постигнат първостепенна роля в дясното политическо пространство. "Предстоящите избори са първото голямо изпитание, което трябва да издържим," посочи Костов. Силни държавни институции, ефикасна и силна държава и сигурност са основните приоритети за симпатизантите на ДСБ, стана ясно от брифинга. От ДСП съобщиха, че за главен секретар на партията националното ръководство е избрало Светла Добрева - досегашен секретар на ПГ на ОДС и бивш секретар на председателя на парламента.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?