Костов: Самостоятелно нямаме шанс за балотаж в София

Костов: Самостоятелно нямаме шанс за балотаж в София

ДСБ не може да излъчи самостоятелно кандидат, който да достигне до балотаж в София, заяви в отговор на въпрос на Mediapool лидерът на партията Иван Костов. Той не изключи категорично възможността да бъде подкрепен треньорът на националния отбор по баскетбол Константин (Тити) Папазов, номиниран от Демократическата партия (ДП), но допълни, че този човек към момента е “непознат” за партията му.

Костов съобщи, че разговорите със СДС - София за общо явяване са прекратени едностранно и не по вина на неговата партия, а след срещата на лидера на сините Пламен Юруков със столичния кмет Бойко Борисов. Според Костов обаче все още има възможност за издигане на общ десен кандидат в столицата.

В сряда лидерът на ДП Александър Праматарски проведе официални разговори в централата на ДСБ и очаква среща с лидера на СДС Пламен Юруков.

Кандидатурата на Тити Папазов има своите качества, но в никакъв случай това не е предложението на ДСБ, коментира Костов. Той посочи, на Папазов му предстои, ако желае подкрепата на ДСБ, да покаже, че може да спечели доверието им. Засега той за нас е непознат, решението дали да бъде  подкрепен ще се вземе от Общото събрание на ДСБ - София, каза Костов.

До този момент представителите на ДСБ в Столичния общински съвет са опозиция на новото “икономическо мнозинство” на десни партии и БСП и го смятат за продължение на порочния модел “Софиянски – Антоан Николов”.

По този повод Костов заяви, че “коалиции само заради коалирането няма да се правят”.

“Ние може да излезем заедно на тези избори, стъпили само върху ясна програма за управлението на София. Друг вариант не съществува. Трябва да сложим край на модела “Софиянски” в управлението на София. Модел, който продължава да работи и в момента”, заяви лидерът на ДСБ.

От своя страна Александър Праматарски каза, че имена за общински листи не са обсъждани, защото ако кандидатура на Папазов стане единна за десницата, в листата място ще имат евентуално СДС, ДСБ, ДП и хора, посочени от кандидат-кмета. Лидерът на ДП заяви, че много внимателно ще се следи и какви хора ще влязат в листата на Бойко Борисов.

Забележката му бе провокирана от изявление на Борисов, че Тити Папазов трябва да знае какви хора и фирми ще стоят зад него, визирайки представителството на ДП в общината. Там партията на Праматарски е известна най-вече с Тошко Добрев, бивш шеф на “Софийски имоти”, и огромните далавери, свързани с общинското дружество.

Няма да допуснем кандидат, чиято цел е чисто и просто да осигури съветнически места на хора, които участваха в модела “Софиянски”, чийто наследник и съхранител всъщност е и настоящият кмет Бойко Борисов, заяви по-рано в сряда пред БНТ Калин Янакиев от националното ръководство на ДСБ. Имаме убеждение, продължи той, че СДС прекрати преговорите с нас и се ориентира към Бойко Борисов не за друго, а за да осигури отново 4-5 мандата на свои общински съветници, които бяха печално известни като представители тъкмо на този модел.

И Костов, и Праматарски са на мнение, че десните трябва да излязат с алтернатива на Борисов. Недопустимо е след като десните имат шанс за собствен кандидат, да се дава подкрепа за друг, като Бойко Борисов, коментира Иван Костов.

По информация на Mediapool настроенията в градската организация на ДСБ са категорично срещу номинацията на Папазов. Към момента са издигнати само три партийни кандидатури – на Атанас Атанасов, Петър Москов и Вили Лилков, но се обсъждат и имена на хора извън ДСБ. Запознати коментираха, че единствената възможност Папазов да бъде подкрепен е след решение на националното ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от България