Костов: Северна Македония има проблем с ЕС, а не с нас

Перченето на ВМРО пред Скопие няма да даде резултат, смята той

Костов: Северна Македония има проблем с ЕС, а не с нас

"Република Северна Македония има проблем с Европейския съюз (ЕС), а не с нас. Те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети", каза бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в събота пред "Дарик радио".

"Те не разбират колко са далече от европейските ценности и от готовността им за членство", добави той.

Иван Костов припомни, че Декларацията от 1999 г., която подписана от него и тогавашния македонски премиер Любчо Георгиевски, не само че не се спазва, но бе напълно отхвърлена между 2006 и 2016 от управлението на Никола Груевски, с обяснението, че е лично волеизявление на подписалите я министър-председатели.

Същата декларация е преписана в Договора за добросъседство от 2017 г. Добавени са два текста за създаване на съвместни междуправителствена и мултидисциплинарна експертна комисии. В преамбюла, който не е задължителен, има добавено позоваване на обща история, която свързва двете държави и народите.

За три години и половина междуправителствената комисия, която трябваше да заседава всяка година, се е събирала само веднъж, отбеляза Иван Костов.

"Договорът не се изпълнява от Скопие. Например на 26 октомври Зоран Заев заяви: "Готови сме да направим устно и писмено изявление, че нямаме териториални претенции към България." Тази готовност е абсурдна, защото в подписания от него Договор се повтаря текст от Декларацията от 1999, че, цитирам: "Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга", каза Иван Костов.

"Добросъседските отношения не могат да се изграждат на митове и лъжи за миналото. Не може да се отрича общата история, не съвместната, както те го наричат", посочи той.

Каквито и договори да се подпишат, в Република Северна Македония (РСМ) няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват и причината за това са тежките дефицити и зависимости, които имат в съседката ни и които са наследени от комунистическото минало на общата държава Югославия, подчерта бившият премиер.

Едно значително мнозинството в РСМ е тежко индоктринирано. В продължение на повече от 40 години югославската, а в следващите 30 сръбската УДБА (Управа државне безбедности) и КОС (Контраобавештајна служба) му налагат, насаждат и втълпяват архаични убеждения и нагласи, гарнирани със омраза към българската нация и държава, същата с каквато е индоктриниран и сръбския народ, отбеляза Костов. Офицери и сътрудници на двете служби, техни възпитаници и подчинени са на ключови места в администрацията, образованието и в хуманитарните науки. Тамошните политиците се съобразяват с този факт, със собствените си зависимости и, като си дават сметка в какъв капан са, очевидно са безсилни да направят необходимото, за да спасят младите поколения от тази антиевропейска идеология, коментира Иван Костов.

Според него декларацията, приета от предишния български парламент, не дава точна насока и мандат за действия на правителството. Проблемът не е точно в това, че Скопие не полага задължителните индивидуални усилия за изпълнение на критериите от Копенхаген и условностите на Процеса за стабилизиране и асоцииране, включително не съблюдава добросъседски отношения с нашата страна. Проблемът е в това, че те няма да положат тези усилия след подписването на каквито и да е нови договори и анекси със София, коментира Иван Костов.

Той определи позицията на европейските държави по този проблем като незаинтересовано безразличие. Костов препоръча на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите партньори в ЕС, за да стане ясна българската позиция.

По думите на Костов политиците в Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София. Позицията на Скопие е да не изпълнява Договора и да натиска по всички достъпни му канали Брюксел и Берлин на принудят София да отстъпи.

Проявяват същата наивност, както преди подписването на Охридския договор с представителите на албанското малцинство. Не е известно у нас, че тогава македонистите настояваха като условие да подпишат договора, страната им да бъде приета направо в ЕС. Те не разбират, колко са далече от европейските ценности и готовност за членство, а тези между тях, които разбират, изглеждат безсилни, каза Иван Костов.

Според него преговорите между Македония и българското правителство трябва да продължат, но с променен фокус - договаряне на Пътна карта, с която съседката ще се задължи да изпълни всички условия, за да стане член на ЕС.

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов се опитва печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на съседските политици, но "перченето на ВМРО няма да даде резултат".

"Без европейска помощ, те (бел.ред – Македония) не са в състояние да преодолеят своите идеологически дефицити. Ако преговорната си рамка, те не я съгласуват с нас, и тя не залегне в специална глава, българското правителство трябва ясно да заяви, че ще отлага подкрепата ни за тяхното членство докато не отстъпят", добави бившият премиер и добави, че трябва да се формулират ясни аргументи, основани на европейски ценности и принципи. 

Според Иван Костов през декември началото на преговорите трябва да бъде отложено. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?