Костов: Софиянски и Павлов са конструирали схема, увреждаща интересите на столичани

Кметът Стефан Софиянски заедно с шефа на Общинска банка Любомир Павлов са конструирали схема, чрез която Столичната община и фирмите ѝ са загубили управлението на банката и така са увредени интересите на столичани. Това каза лидерът на Демократи за силна България Иван Костов по повод развихрилият се скандал с банката, довел до поредните трусове в дясната коалиция за управление на София.

Общинските съветници от ДСБ преди седмица настояха прокуратурата да провери информацията в медиите за това, че общински фирми са прехвърлили на частни акциите си в Общинска банка, поради което цялостното общинско участие е паднало под контролните 75%.

Ден по-късно прокуратурата повдигна обвинение срещу Любомир Павлов, който бе задържат 72 часа в следствения арест, въпреки влошеното му здравословно състояние. Първата реакция на Павлов беше, че атаката срещу него е политическа, от БСП и ДСБ. После включи и бизнес - интереси, визирайки общинската империя "Софийски имоти" и покровителите им от Гергьовден и Демократическата партия. Накрая обяви, че зад акцията може да стои неназована конкурентна банка.

По повод случващото се с Общинска банка, Иван Костов заяви пред Би Ти Ви, че то "заслужава да бъде проверено от прокуратурата, да се види дали е престъпен законът и който го е престъпил, срещу него да се повдигне обвинение".

"Това обаче бих отделил от поведението, което са имали срещу Любомир Павлов като човек със своите права, със своите основания да получи определена толерантност и коректност от страна на властите. В това отношение е действано недопустимо", добави Костов.

Помолен да коментира обвиненията на Павлов, че ДСБ чрез влиянието си върху определени прокурори стоят в основата на атаката срещу него, която пък цели Софиянски да не е депутат, да не е премиер и да няма дясно обединение, Костов заяви: "Ще кажа, че е много странно един банкер да говори като политик, само това ще кажа".

"Същественото е извършвал ли е той нарушения, или не, а не да се прави на политик и да коментира политически неща, в които няма нищо вярно", допълни лидерът на ДСБ.

Стефан Софиянски създаде модел на управление, който е неприемлив и недопустим като политическо действие и го приложи в Столична община, моделът бе атакуван от ДСБ навремето, но тогава не бяхме разбрани; сега всичко се вижда добре, изтъкна Иван Костов.

По повод твърденията на сегашни общински съветници от СДС, че самият той като премиер и лидер на СДС е имал пълна информация и контрол върху случващото се в управлението на София, Костов декларира, че не е допускал намеса на изпълнителната власт в делата на общината.

"Аз съм се срещал с общинарите, но преди всичко за определяне насоки на определена политика, а не за вземане на конкретни решения. За всички конкретни решения отговорността се носи от столичния кмет и от СОС. Другото означава смесване на властите, което като министър-председател никога не съм си позволявал; намеса на централната изпълнителна власт в делата на Столична община не е била допустима никога", каза Костов.

Кметът: При по-добри отношения в СОС, спорът можеше да се избегне

В същото време кметът Софиянски заяви, че ако в рамките на общинския съвет имаше по-добри отношения, спорът с Общинска банка можеше да бъде избегнат.

"Конфликтът за Общинска банка се породи от това, че новият Столичен общински съвет не приема решенията на стария местен парламент, но и не прави нищо, за да ги промени", каза кметът пред БНТ.

Вместо да свика общо събрание на банката, да изчисти положение и тогава да се насрочи приватизацията, се върви по обратния ред, разясни той. Бързо се реши продажбата, паралелно с това се гласува откриването на процедура за конкурс къде ще бъде общинският бюджет и се отиде на конфликт, допълни кметът.

Според него приватизацията на банката е закъсняла. След като имаше политическа воля да се приватизира, това трябваше да стане още миналата година, посочи той.

Софиянски повтори, че не знаел, че общински дружества са си прехвърляли дялове и посочи, че от една година не е представител на общината в банката.

Той се присъедини към оценката на Любомир Павлов, че БСП и ДСБ имат интерес в общината работите да не вървят. "Тя е едно мерило за дясноцентристката коалиция и при нарушаване на работата ѝ, това би означавало, че не може да се проектира и в национален мащаб", заяви Софиянски. Той призна, че дясната коалиция в столицата върви трудно.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?