Костов: Въвеждането на мажоритарен вот в България ще е гасене на огън с бензин

"Аз виждам много неврополитика в България и, за съжаление, поява на невродесница"

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на мажоритарен вот срещу корпоративното влияние над гласуването в България ще бъде като гасене на огън с бензин. Такова сравнение направи в събота пред Дарик радио бившият премиер и екслидер на ДСБ Иван Костов.

Той подкрепи направеното от президента Росен Плевнелиев искане за референдум по изборните правила, но уточни, че примерните въпроси, посочени от държавния глава, не са били добре обмислени.

"Имперската структура е наложена с купуване на мажоритарни вотове в Рим. Така се е закрепил императорът. Когато на България е поставена диагноза за мощно корпоративно влияние при гласуването, въвеждането на мажоритарен вот е като да гасиш огън с бензин", коментира Костов.

По отношение на идеята за задължително гласуване, той прогнозира, че от такава мярка биха спечелили главно националистическите партии.

"Мен ме плаши понятието неврополитика, което изработиха тук на Западните Балкани. Неврополитиката е истерична, неуравновесена, политика с използване на най-крайни болшевишки прийоми. Аз виждам много неврополитика в България и, за съжаление, поява на невродесница. Като че ли започва да обхваща някои хора в дясно. Това е много грозно явление. Не могат да бъдат десни болшевики", добави бившият премиер.

Припомни обаче, че отдавна е изразил подкрепата си за въвеждане на електронно гласуване: "Интернет банкирането не е опасно, а интернет гласуването е опасно - моля ви!? Щом парите са защитени, нелепо е да се обяснява, че гласуването не може да бъде защитено".

Колкото до идеята на ГЕРБ да предизвика вот на недоверие за сектор "Сигурност", Костов заяви, че това е възможно най-лошата тема за опозицията - "той ще се обърне срещу тях изцяло – всички най-лоши практики, изпуснатите рискове за националната сигурност, всичко отива на тяхна сметка".

"АБВ е резултатът от крайно нестабилната констелация, която имаше досега. Нестабилна констелация, опряна на гласовете на "Атака", невъзможност на БСП и ДПС да имат мнозинство, ключовата роля, която "Атака" заема и може с гласовете на ГЕРБ да спира всякакви леви проекти на практика захраниха появата на АБВ", коментира и проблемите вляво бившият политик.

По отношение на финансовата политика на управляващите Костов прогнозира, че дефицитът може да надхвърли процентът за миналата година, но въпреки това е управляем.

"Нашата прогноза е за неизпълнение на данъчните приходи между 400 и 500 милиона лева затова, че ще бъде удържан дефицитът на касова основа на цената на силно намаляване на разходите. Едновременно с това прогнозираме, че ще се повиши дефицитът на начислена основа и той ще бъде над 2%", обясни Костов.  

Той се съгласи с твърдението на правителството, че връща ДДС много по-добре от предходното.

"Това е така, плати. Може би даде прекалено голям приоритет на тези разходи. Разплати, това е вярно. Това му позволи да не отиде към още по-голямо неизпълнение на общите приходи. Това, че правителството разплати част от висящите му задължения, че касата разплати болничните дългове и т.н., това позволи и фирмите да се разплатят с бюджета и не е чак толкова голямо, колкото можеше да се получи при една консервативна политика, неизпълнение", добави той.

"Най-тревожното е, че на този половин милиард по-малко приходи отговаря едно значително номинално неизпълнение на прогнозирания БВП", посочи още той.

Според Иван Костов здравеопазването и образованието са ключови за страната ни. Изследванията, направени от ръководената от него лаборатория, показват, че ще продължи влошаването на демографската структура на страната ни, и именно затова трябва да се вземат мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?