Костов видя потенциал от 45 депутати на дясната коалиция

Костов видя потенциал от 45 депутати на дясната коалиция

При създаване на широка дясна коалиция тя ще има потенциал да излъчи 45 депутати в следващото Народно събрание и още трима представители в Европейския парламент. Това прогнозира в сряда лидерът на ДСБ Иван Костов след среща на националните ръководства на ДСБ и СДС. Според него, ако ГЕРБ и БСП продължават да се представят по начина, както на дебата между лидерите им, дясната коалиция ще има възможност да спечели и повече депутатски места.

Членът на ръководството на СДС и съпредседател на националния предизборен щаб на коалицията Найден Зеленогорски добави, че двете партии обръщат своите послания към всички около милион и половина дясно настроени избиратели, а не само към твърдите привърженици на двете партии.

Ръководствата на СДС и ДСБ отново отправиха официална покана към премиера и лидер на БСП Сергей Станишев за участие в дебат за бъдещето на страната. "Премиерът сигурно е много зает, защото в момента разпределя големи средства. Станишев няма как да избяга от този дебат", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров.

Самият премиер обаче демонстрира в сряда ясното си намерение да направи точно това. В кулоарите на Народното събрание в петък Станишев заяви, че "не може да обходи всички по-малки партии, особено тези, които са на ръба на влизане в следващия парламент". Премиерът заяви, че за него е важно дебатът да се води основно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

От СДС-ДСБ заявиха, че въпреки този отказ, те ще изчакат до събота БСП да определи място и час за дебат. Ако това не стане, двете партии ще посочат своето предложение за час и място в понеделник.

Мартин Димитров и Иван Костов видяха в поведението на ГЕРБ липса на подготовка за властова позиция, както и опит да се симулира алтернатива на сегашното управление.

"ГЕРБ не впечатлиха в проведения дебат с възможност и готовност да управляват. Това е голяма отговорност за дясната коалицията, защото и СДС, и ДСБ имат потенциал да запълнят тази празнота", заяви Димитров.

Според Иван Костов прекият сблъсък между Станишев и Борисов е оставил "еднозначни" впечатления за опит за изкуствено произвеждане на алтернативи.

"Така се случи през 2005 година между БСП и НДСВ", добави той. Костов заяви, че за разлика от червените, в партията на Борисов все пак имат "смелост" да наричат "болките на обществото с истинските им имена".

"Но ако внимавахте в дебата, щяхте да разберете, че всичко е наред с еврофондовете, че няма мафия във властта, че те са най-доброто управление. Това говори за пълен отказ да се констатират реалностите. Това не е реална политика”, коментира още Костов.

Председателят на общия предизборен щаб от страна на ДСБ Петър Москов съобщи, че между коалицията и партия "Ред, законност и справедливост" вървят преговори за общо участие в изборите. Все още конкретен резултат от тях няма.

От ДСБ съобщиха, че по тяхно искане Комисията по досиетата е проверила деветимата кандидати на партията за евродепутати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?