Костов: Водят се разговори за нова, по-голяма дясна коалиция

Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Надежда Нейнски учредиха съюз "Единство"

Костов: Водят се разговори за нова, по-голяма дясна коалиция

"Ние сме "за" нова синя коалиция и тя може да е по-голяма от старата. Имаме предвид някой, водим разговори непрекъснато. Има готовност да се подписват споразумения", обяви в събота лидерът на ДСБ Иван Костов пред Нова телевизия, уточнявайки: "Нека станат факт и ще ги обявим".

Той не пожела да разкрие повече подробности, като добави лаконично единствено, че земеделците също са десни.

Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че двама от изключените от СДС депутати Мартин Димитров и Ваньо Шарков, както и напусналият партията евродепутат Надежда Нейнски учредяват в Пловдив национален сюз "Единство".

В новоучреденото сдружение влизат и цели структури от различни градове на страната, които доброволно преди дни напуснаха СДС, несъгласни с политиката, която води лидерът Емил Кабаиванов, съобщи Нова телевизия.

"Една партия – СДС, напусна "Синята коалиция", но другите четири са там. Те и гражданската организация, която създадохме, всички ние смятаме да водим разговори за подновяване на "Синята коалиция", защото ясно е на всички българи, че БСП и ГЕРБ не могат да решат проблемите на кризата и да извадят България от това тежко състояние", коментира Мартин Димитров с уточнението, че се водят разговори с Костов.

"Дясното поставя акцент върху ценността на собствеността и сигурността. Лявото поставя акцент върху солидарността и справедливостта", каза още лидерът на ДСБ по-рано в събота.

По думите му разрастващия се скандал в СДС покрай договореното с премиера Бойко Борисов издигане на кандидат за Конституционния съд е вътрешен проблем, който това може да е проблем, предизвикан от намесата на ГЕРБ, но "това е взрив, насочен навътре – в самото СДС". "Това, което се случва там, се отнася по скоро до съдбата на СДС", допълни Костов.

Той не пропусна възможността да разкритикува управлението на кабинета "Борисов", като припомни, че министър-председателят неведнъж е реабилитирал Тодор Живков.

"Не можеш да си позволяваш да се държиш с него, като че ли е десница, а той всъщност е абсолютен фалшификат", смята Иван Костов, уточнявайки, че "зад това, което ще говори ГЕРБ, се крие една голяма измама".

"Затъвайки в икономическата криза изчезнаха 1/3 от строителните фирми. Почти фалира пазарът на недвижимата собственост. Борсата ни е във фалит заради този тежък упадък", посочи още лидерът на ДСБ. По думите му в този период не е създадено нищо, което да може да се сравни със създаденото в миналото.

Споделяне

Още от България