ДСБ и "Единство" предлагат безпартиен антикризисен програмен кабинет

Костов за изцепките на Борисов: "Кръчмарска история, недостойна!"

"След като няма кураж и иска бързо да взриви всичко, по-добре да замълчи"

Костов за изцепките на Борисов: "Кръчмарска история, недостойна!"

"Кръчмарска история, недостойна за коментар!" Така лидерът на ДСБ Иван Костов окачестви предложението на премиера в оставка Бойко Борисов към президента Росен Плевнелиев БСП или ДПС "да си направят" програмно правителство в рамките на този парламент с подкрепата на Синята коалиция, на "Атака" и на 20 депутати от ГЕРБ.

"Така не се прави. Този човек трябва да запази достойнството си. След като няма кураж и иска бързо да взриви всичко и заради своите партийни интереси да хвърли страната в хаос, да остави хората гневни да отидат да гласуват, нека поне сега да си замълчи. И да не разполага с депутатите като със стотинки в джоба си", коментира Костов.

Новината за предложението на Борисов го завари на пресконференция, на която заедно с евродепутата и лидер на "Единство" Надежда Нейнски представяха план за изход от кризата. Първа точка в него е в следващите десет дни президентът да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица.

Според Костов програмното правителство трябва да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза, да проведе предсрочните парламентарни изброи, а президентът да поиска от Народното събрание антимонополно законодателство.

Народното събрание, от своя страна трябва да има 3 задачи - да премахне мандатите и да смени състава на регулаторните органи, да гарантира гражданския контрол върху тях. Парламентът трябва да формира програмно правителство от експерти, в което да няма политически лица. Това трябва да се случи след широки консултации.

ДСБ и "Единство" смятат, че след връщането на първия мандат от страна на най-голямата политическа сила ГЕРБ президентът е "изгорил" първия шанс за съставяне на програмен кабинет.

Според Костов президентът първо е трябвало да свика Консултативния съвет по национална сигурност и след това да връчва мандат на който и да е.

След оставката на кабинета "Борисов" в петък уличните протести ескалираха с искания за програмно, а не служебно правителство, за да бъдат взети мерки срещу монополите и скъпия ток. Протестиращите не искат нито една от партиите, управлявали досега, да вземе отново властта.

"Програмно правителство е уместно предложение (в тази ситуация). И правителството на Димитър Попов беше такова, и на Любен Беров беше такова", коментира Иван Костов, който бе финансов министър в кабинета "Попов", а след това премиер на правителството на ОДС, дошло след катастрофата на социалистическото управление на Виденов. "Ние сме хората, които са вадили България от криза, след като други са я вкарвали", каза Костов.

ДСБ и "Единство" настояха, че програмният кабинет трябва да получи мандат в срок от 30 дни да започне действия срещу монополите, да овладее политическата криза и да проведе предсрочни парламентарни избори.

Иван Костов коментира, че Росен Плевнелиев ще трябва да поиска от Народното събрание да приеме антимонополно законодателство. "Парламентът трябва да смени състава на регулаторните органи, както и да гарантира граждански контрол върху тях", каза Костов.

В пакета за война с монополите влизат задължителни промени в Закона за Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, които да задължат регулатора да промени методиката за цените и да изключи признаването на кражбите на ток като разход за ЕРП-ата. Искат се и промени в Закона за защита на конкуренцията, в които да се впишат много по-високи санкции за компании с господстващо положение на пазара. Върху тях трябва да има специален контрол, настояват ДСБ и "Единство".

Десният съюз предлага още налагане на мораториум върху разпореждането с държавни и общински земи в защитени територии, включително дюните и националните паркове. Според Костов битката с монополите изисква конкретни действия, които са възможни дори и в тази ситуация. "Ако ГЕРБ и другите са съгласни да се прекрати властта на монополите, могат да го направят", каза лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България