Костов: Загадка е как ще гласува ГЕРБ, а не Бойко Борисов

Партийните лидери призоваха гражданите да упражнят правото си на отговор в ядрения референд

Снимки: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова в неделя всички българи "да гласуват, да не оставят съдбата си на улицата, на леда. "Голямата загадка на днешния ден ще е как ще гласува ГЕРБ, а не как ще гласува Бойко Борисов. Защото Борисов първоначално беше "да", после стана "не", заяви Костов, след като пусна бюлетина в допитването “да се развива ли ядрената енергетика в България с нова ядрена централа“.

 

Според Костов, въпросът е дали Борисов ще бъде последван от всички политици и лица от ГЕРБ, защото много от тях не заявиха позиция, че ще последват неговия призив да се гласува с "не".

 

Сега българите имат шанса да повлияят върху държавната политика и това е най-важното, защото референдумът е възможност за граждански контрол над властта, заяви от своя страна председателят на БСП Сергей Станишев, след като гласува. По думите му голям успех за пряката демокрация е, че това е първият референдум в историята на България, който не е наложен от властта, а е предизвикан от гражданите. Според социалистическия лидер със своя глас сега хората могат да върнат темата за ядрената енергетика отново в институциите.

 

ДПС иска оздравителни референдуми, но без да стават политическа мода

 

Гласувах за правото на българските граждани да участват пряко при вземането на важни за страната решения, коментира новият лидер на ДПС Лютви Местан. Според него е “оздравително за българската демокрация периодически да се провеждат референдуми, а не през половин век“. Същевременно, според него, “не е целесъобразно референдумите да се превърнат в политическа мода" и е важно въпросите в тях да бъдат много прецизно формулирани, да има достатъчно информираност, "за да сме сигурни, че народът наистина няма да сгреши". Местан обясни още, че електоратът на ДПС не е получил указания как да гласува, защото въпросът на референдума е достатъчно сложен и ДПС разчита на зрелостта и мъдростта на избирателите си.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че правителството се опитва да смачка първия демократичен референдум. Според него допитването ще повлияе и върху политическия живот на страната, защото ще покаже една тенденция за обръщане на нагласите в политиката. "Ще покаже, че днешното управление има не само големи пропуски, а е тръгнало по много крив път", смята той.

 

Референдумът е успех за демокрацията в България, независимо от резултата и броя на гласувалите, заяви приде това президентът Росен Плевнелиев. Той очаква този референдум да мотивира българите да имат позиция и да я отстояват и изрази надежда в неговия мандат да се проведат още допитвания.

 

Голям успех за България е, че след 22 години на преход достигнахме нова степен на политическа зрялост, която да позволи организирането на референдум, каза държавният глава. Той допълни, че винаги е подкрепял референдума като висша форма на пряка демокрация.

 

Добрев гласувал за край на 30-годишната агония “Белене“

 

"Гласувах с надеждата да сложим край на една 30-годишна агония, особено тежка в последните пет-шест години”, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който пусна бюлетина в родния си град Хасково. Според него референдумът се отнася само за АЕЦ "Белене”

 

"Надявам се всички хора да дадат своя вот днес, защото той е важен. Много от хората, с които съм говорил, смятат, че като не гласуват, това означава, че не подкрепят въпроса. Което не е точно така, защото, в крайна сметка, ако имаш мнение, трябва да го изразиш, а не да пасуваш”, заяви Добрев. Според него хората не виждат този референдум като избори - някои може да не се чувстват подготвени да гласуват по този въпрос.

 

Цветанов с “правилен“ вот

 

По "правилен” за бъдещето на България начин гласува, по собствените му думи, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. "Политическите спорове бяха с много лъжи от страна на нашите политически опоненти. Лъжи за това, че ще се развива Северозападна България, че ще има много нови работни места, че токът ще стане много по-евтин, но при икономическите анализи, които бяха направени, стана ясно, че това е проект, който ще струва много пари и българските граждани ще трябва да плащат дълги години, каза Цветанов. Затова всеки е в правото си да упражни своя вот”, заяви Цветанов.

 

Той не очаква висока избирателната активност, тъй като референдумът се е превърнал не в нещо, което ще бъде важно за държавата, а в политически спектакъл.

 

Отлив от участие в допитването забеляза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, който има 35 наблюдатели на вота.

 

"Активността на референдуми обикновено е по-ниска от тази на избори – било то парламентарни, местни и дори за евродепутати. Има отлив от участие. Неясният подход при кампанията във всички случаи се отразява на мотивацията. Поледицата също ще попречи на пълноценното участие в референдума”, смята Цонева.

 

Има много проблеми и по подписката, и по въпроса и с информационната кампания, която беше доста асиметрична и кратка, но само това е начинът да проверим дали имаме работещо законодателство и да го усъвършенстваме, коментира пред БНР в неделя Даниела Божинова, председател на Гражданското сдружение за насърчаване на гражданските инициативи.

 

Всеобщо е очакването за невалидност, няма голям залог, това е заради абсурдния кворум, който се изисква, смята Божинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?