Котаракът Орландо изпреварва финансисти по точност на финансовите си "прогнози"

Котаракът Орландо изпреварва финансисти по точност на финансовите си "прогнози"

Рижият британски котарак Орландо постигна най- голяма печалба през 2012 г. от своите "инвестиции" в акции на крупни компании, влизащи в индекса FTSE All-Share. По точност на своите инвестиционни "прогнози" котаракът изпревари екипа от професионални аналитици и студенти от висшето училище "John Warner", които участваха в експеримента на британския в. "Обзървър"

В началото на миналата година финансови анализатори, група студенти и Орландо избират акции от пет компании от индекса FTSE All-Share. Котаракът е формирал своето портфолио като подхвърлял любимата си играчка – мишка по таблица, в която компаниите са подредени по номера.

Съгласно правилата, на всяко тримесечие инвеститорите са имали право да заменят част от акциите или всички книжа, включени в техния портфейл.

Във всеки пакет ценни книжа са били инвестирани по пет хиляди паунда (около 7.6 хил. долара). В края на септември професионалистите са формирали 497 паунда печалба в сравнение с 292 паунда на Орландо. Но неочакван обрат през последното тримесечие повишава стойността на портфолиото на Орландо средно с 4.2%, като той приключва годината с 5 542.60 паунда печалба в сравнение с 5 176.60 за отбора на професионалистите. Пакетът, в който са инвестирали студентите, поевтинява до 4 840 паунда.

Както пише в. "Гардиън", успехът на Орландо потвърждава възгледите на някои икономисти за това, че пазарната стойност на акциите се променя по случаен начин, от което следва, че финансовите пазари са абсолютно непредсказуеми.

Като награда за печалбата котаракът е получил от собственика си нов нашийник.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?