Котка умря от птичи грип в Германия

Котка умря от птичи грип в Германия

Домашна котка в Германия стана първия бозайник в Европейския съюз, умрял от смъртoносния щам на птичия грип H5N1, съобщи във вторник ББС като се позова на резултатите от направените ѝ изследвания.

Животното е било намерено на остров Рюйген в Балтийско море, където по-рано бяха открити десетки случаи на заразени с птичи грип диви птици.

Вирусът на птичия грип, открит в домашната котка, в момента се изследва, за да се види дали няма мутации в заразата и дали е същият както и при птиците.

Това не е първият случай на птичи грип при котки, които се заразяват с вируса, изяждайки инфектирани птици. През август 2005 г. три домашни котки умряха от птичи грип във Виетнам. През октомври 2004 г. десетина тигри умряха в частна зоологическа градина в Тайланд от птичи грип.

Засега няма записани случаи на предаване на птичи грип от котки на хора.

Швеция откри “агресивен” птичи грип при две диви патици в южната част на страната и в момента се чака потвърждение дали щамът е от смъртоносния за хората.

От скандинавската страна съобщиха, че двете диви патици са били намерени на около 250 км от Стокхолм. От шведското министерството на земеделието заявиха, че имат големи подозрения вирусът да се окаже от смъртоносния за човека щам.

В същото време ветеринари от 50 страни се срещнаха в Париж да обсъдят начините за борба с вируса.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?