Ковачев: България не се е отказала от "Горна Арда"

Каскадата Горна Арда не е отписана от правителството, но заради големите разходи за публичната държавна собственост се налага преструктуриране на финансирането. Това каза министърът на енергетиката Милко Ковачев край чепеларското село Забърдо, където откри нов електропровод, предаде Българското национално радио.

Ковачев уточни, че финансирането не може да се поеме само от Министерството на енергетиката, както е при хидровъзел Цанков камък. По думите му сега се обсъждат различни варианти как да се финансира публичната собственост и търговското финансиране, за да се реализира проектът.

Изграждането на хидрокаскадата е зациклило от години. Анкара дори спря вноса на български ток през 2003 г., заради неизпълнение на ангажиментите на София, която с междуправителствено споразумение между България и Турция през 1998 г. избра като стратегически инвеститор "Джейлан холдинг". Обявяването на холдинга в несъстоятелност през 2001 г. и наложената му оздравителна програма направиха българското правителство ни предпазливо относно възможностите му да осигури финансирането на 1/2 от стойността на проекта, който по тогавашни оценки възлиза на 250 млн. долара.

Раздвижването на въпроса със строежа на "Горна Арда" вероятно е свързано с очакваното посещение у нас на президента и собственик на турския холдинг Махмуд Джейлан. За участието му в заседанието на Съвета на директорите на смесената българо-турска хидро-енергийна компания "Горда Арда" турският съд дори отмени временно наложенета забрана върху пътуванията зад граница на Махмуд Джейлан. Очаква се срещата да бъде насрочена за средата на декември, съобщиха за Mediapool източници от "Джейлан".

От холдинга коментираха, че са готови на преговори за преструктуриране на финансовия модел на проекта. Според негови експерти обаче това надали ще стане на декемврийското заседание на Съвета на директорите на ХЕК "Горна Арда". Надали правителството има готовност в такива кратки срокове да представи своето предложение, а и ние нямаме конкретно предложение в този аспект, допълват те.

Досега в подготовката на строежа са вложени 25 млн. долара, сочат данните на ХЕК "Горна Арда".

Споделяне

Още от Бизнес