Ковачев и Гюлер поемат кореспонденцията за тока

Преговорите за тока се поемат от енергийните министерства на България и Турция, след като компаниите НЕК и ТЕДАШ не успяха да се договорят как да продължи изпълнението на договора. В телефонен разговор снощи енергийният министър Милко Ковачев и турският му колега Хилми Гюлер са се разбрали кореспонденцията по преговорите да се води само между двете министерства.

България няма да предприеме мерки за прекратяване на междуправителственото споразумение "ток срещу инфраструктура" от 1998 г., заяви Ковачев. Той посочи, че коректните междудържавни и междутърговски отношения не предполагат действията, които предприе турската страна. През април т.г. Анкара едностранно прекрати вноса на електроенергия, като се аргументира с неизпълнение от българска страна на задължения по двата инфраструктурни проекта, включени в споразумението.

След неуспешни 12-часови преговори в Анкара на 9 юни, Ковачев и Гюлер дадоха 10-дневен срок на двете електрически компании да договорят как да продължи износа като цени и количества. Планът бе след като НЕК и ТЕДАШ се договорят, да започнат преговорите и по инфраструктурните обекти.

В края на миналата седмица НЕК изпрати писмо с два варианта, което бе окачествено от турската страна като "несериозно". Отговорът на ТЕДАШ на офертата на НЕК пък бе определен днес от министър Ковачев като политически отговор, а не отговор на търговска компания.

Разбирам, че министър Гюлер се интересува много повече от това какво ще е вътрешното възприятие в Турция, отколкото от това дали двама или трима предприемачи ще реализират инвестиции в друга страна, каза днес Ковачев. Вчера той бе по-директен, заявявайки, че турското правителство има вътрешни проблеми с предизборните си обещания да намали цената на тока.

Губещата страна е турската, ние сме възстановили производството и износа за региона, секторът е стабилен, допълни днес Ковачев.

Споделяне

Още от Бизнес