Ковачев и Кунева не смятат, че доклада на ЕК е пречка пред преговорите за АЕЦ "Козлодуй"

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева и министърът по енергетиката Милко Ковачев заявиха, че докладът на Европейската комисия не е пречка пред преговорите за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Всъщност в самия доклад е цитирано решението на правителството, което казва, че блоковете ще бъдат затворени през 2006 г. и че преди това България е поискала проверка на сигурността на блоковете.

В решението на парламента, което бе взето след правителственото, се казва, че затварянето на блоковете трябва да стане след приемането ни в ЕС и при наличие на необходимите социално-икономически условия за вземането на подобно решение.

Говорителят на правителството Димитър Цонев се опита да отклони питанията за назначената от главния прокурор Никола Филчев проверка за решението на правителството за АЕЦ "Козлодуй" и за заведеното дело във ВАС.

Въпреки това министър Кунева заяви, че тези действия "не я правят неспокойна", но не би искала да навлиза в предположения за изхода на проверката, защото има разделение на властите.

Според Цонев позицията на правителството по делото във ВАС ще бъде представена на първото заседание на съда, когато ще се обсъжда допустимостта на жалбата.

Според министър Ковачев обаче по отношение на датите за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в доклада са записани всички елементи, за които правителството е говорило през последните седмици. Цитиран е както меморандума от 1999 г., така и поисканата партньорска проверка.

Това означавало поемане на отсрещен ангажимент, който, според Ковачев, досега е поставян под съмнение.

В същото време Ковачев заяви, че прочита на оценката по глава енергетика показва, че политическата формула по подготовка на допълнителната информация изисква известно време, за да бъде реализирана.

Според министъра записа в доклада е първата лястовица, която показва, че кабинетът е на прав път.

Споделяне

Още от Бизнес