Ковачев и Церовски заминават на 30 април на преговори в Анкара

Министърът на енергетиката Милко Ковачев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски ще заминат на 30 април за Анкара на преговори за изпълнението на междуправителственото споразумение между България и Турция.

От министерството на енергетиката съобщиха за mediapool.bg, че датата все още не е окончателна. Тя трябвало да бъде уточнена между посланиците на двете страни.

В българската делегация ще бъдат и заместник - министърът на енергетиката Ангел Минев, главният юрист на ведомството Юлиан Желязков и изпълнителният директор на НЕК Васил Анастасов.

Срещата се наложи, след като Турската електрическа компания ТЕТАШ прекрати доставките на електроенергия от България на 21 април, като се оправда с неизпълнение от наша страна на медуправителственото споразумение. То предвижда турски компании да участват в строителството на каскадата Горна Арда и магистралната отсечка Оризово- Капитан Андреево.

Пред БТА министър Милко Ковачев съобщава, че турската страна все още не е уточнила състава на делегацията си. Според него има нарушена комуникация между турското външно министерство и енергийното им ведомство.

Причината за прекратяването на доставките на електроенергия от България, е че българската страна не възложи на турски фирми строителството на хидроцентралата и автомагистралата, които са включени в енергийното споразумение, казал снощи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер, цитиран от от интернетното издание Обжектив хабер.

В информация под заглавие "Кой накара българите да ни извозят" изданието цитира изявления на министъра след снощния прием по случай деня на националния суверенитет.

В разговор с турски журналисти Гюлер заявил, че от електроенергията, която Турция произвежда в собствените си хидроцентрали, печели по 3 долара на киловатчас.

Той обяснил, че доставките на електроенергия са спрени на 21 април и оттогава турските воноелектрически централи работят с пълен капацитет.

Гърция и Турция свикват в Атина енергийна конференция на 8 и 9 май тази година, съобщи гръцката агенция АНА. Форумът се организира от министерството на развитието на Гърция и гръцко-турската търговска камара.

Целта на конференцията, която на ротационен принцип ще се организира всяка година в Гърция и Турция, ще бъде да допринесе за подобряване на гръцко-турските отношения и за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес