Ковачев иска удължаване на партньорската проверка на АЕЦ

Министрите на енергетиката Милко Ковачев и на външните работи Соломон Паси са подписали днес писмо до италианския министър на външните работи Франко Фратини с искане за удължаване на срока на партньорската проверка на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи Милко Ковачев. До края на тази година Италия председателства Европейския съюз.

По-рано през деня Ковачев обясни, че в писмото се настоява вместо за три дни, ЕС експертите да проучват седмица състоянието на 3 и 4 блок в централата.

Преди дни се разбра, че Групата по ядрени въпроси е определила състава и продължителността на проверката, която ще бъде през втората половина на ноември. Според оповестената програма, ЕС специалистите ще отделят един ден за разговори в АЕЦ "Козлодуй" и още един ден за срещи в регулаторния орган - Агенцията за ядрено регулиране.

Преди днешното заседание на правителството Ковачев заяви пред медиите, че според него разумният срок за провеждането на партньорската проверка е една седмица. "Подготвил съм писмо, считам, че една седмица е разумен срок за самата проверка. Имаме вече програма, имаме състава на хората, които ще присъстват. Надявам се, че ще имаме време да обменим информация, тъй като има някои въпроси, възникнали в момента, по които операторът (бел.ред. - АЕЦ "Козлодуй") и регулаторният орган (бел.ред. - Агенцията за ядрено регулиране) подготвят отговорите", каза Ковачев.

Българското правителство разчита по време на партньорската проверка да докаже новото ниво на безопасност на двата реактора и да се измъкне от предварителното си обещание от миналата година да ги затвори предсрочно през 2006 г.

Преди месец главният секретар на енергийното министерство и председателят на енергийния орган едновременно алармираха, че Групата по ядрени въпроси готви проверка, която да отчете единствено как България се подготвя за предсрочното закриване на 3-ти и 4-ти блок. Ден след съгласуваната акция енергийният министър се опита да омекоти критиката към Брюксел с изявлението, че обхватът на проверката все още се уточнявал.

За да се презастрахова срещу евентуална предубеденост на ЕС-проверяващите, в началото на тази седмица Ковачев покани експерти от международната агенция по атомните въпроси да участват като наблюдатели по време на партньорската проверка. Би било разумно да има наблюдатели от МААЕ, защото те познават централата и това би било в помощ, аргументира се днес министърът на енергетиката. Мисия на МААЕ през 2002 г. отчете високо ниво на техническа и експлоатационна безопасност на двата реактора, което и досега се използва като аргумент от българска страна те да не бъдат закривани предсрочно. Както стана ясно обаче, мисията не се занимаваше с анализ на проектното ниво на безопасност на 440-мегаватовите реактори в Козлодуй, което е основният проблем, поставян от ЕС.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: