Ковачев изготвя комплекса оценка за АЕЦ "Белене" до края на 2003 година

До края на 2003 г. министерството на енергетиката ще изготви актуална комплексна оценка за изграждането на втора атомна централа в Белене, съобщиха от ведомството. На нейна основа по-нататък ще може да се вземат и конкретни решения за типа и броя реактори, които ще се строят на размразената преди година от НДСВ ядрена площадка.

Последната оценка за площадката в Белене е от 1997 година. За да се изготви актуализиран вариант, през февруари т.г. министърът на енергетиката Милко Ковачев се обърна към 6 чуждестранни фирми, производителки на ядрени реактори, да изпратят допълнителна информация в областта на ядрените технологии. 5 от шестте фирми, които произвеждат реактори от типа "вода под налягане", са отговорили - чешката "Шкода", американската "Уестингхаус", канадската "Атомик енерджи оф Канада лимитид", френската "Фраматом" и руската "Атомстройекспорт". Не е получен отговор единствено от японската "Мицубиши хеви индърстиз".

На базата на получената от фирмите информация, министерството ще изготви до края на тази година комплексна оценка за ядрената безопасност и радиационната защита, въздействието върху околната среда и социално-икономическото значение от изграждането на втора ядрена централа в Белене.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?