Ковачев изпратил въпросник до компаниите с интерес към АЕЦ "Белене"

Министерството на енергетиката и енергийните ресурси е изпратило въпросник до заинтересовани компании като "Уестингхаус", "Атоменергоекспорт", "Мицубиши" и "Фраматом" във връзка с решението на Министерския съвет за доизграждане на АЕЦ "Белене", съобщи при пристигането си от четиридневно посещение в Канада министър Милко Ковачев.

Спорeд него целта на въпросника е да ангажира съответните страни с предоставяне на актуална информация по техническите, икономически и финансови параметри, които биха предложили за доизграждането на АЕЦ "Белене".

Очаква се компаниите да получат въпросника през тази седмица и да върнат отговорите си до края на месеца. Във въпросника са зададени определени параметри, които Ковачев не уточни.

Той каза, че стремежа е към технологии с доказана реализация и технологии с вода под налягане, каквато е и CANDU-технологията. Това са реактори, които работят с отработило ядрено гориво, като това на АЕЦ "Козлодуй".

Ковачев се запозна нd място в Канада с техните възможности от компанията "Атомик енерджи ъф Канада". Той каза, че реактор от типа CANDU 6, който е реализиран последно в Китай, показва специфични инвестиции от 1500 долара на киловат.

Очаква се специфичните инвестиции за усъвършенстваният канду-реактор, който ще бъде готов 2005-2006 г., да бъдат около 1000 долара на киловат.

Министърът на енергетиката съобщи, че канадски компании са проявили интерес към български проекти в хидроенергетиката и приватизацията на електроразпределителните дружества.

Споделяне

Още от Бизнес