Ковачев настоява "Газпром" да инвестира в газопровода за Сърбия

"Газпром" да се активизира в развитието на транзитната система за пренос на природен газ за Сърбия, е настоял енергийният министър Милко Ковачев пред руския министър Сергей Нарижкин. Срещата между двамата е в рамките на поредното заседание на междуправителствената българо-руска икономическа комисия, което се провежда в София.

Руските инвестиции в строежа на отсечката на газопровода, свързващ България и Сърбия, са елемент от договора, подписан в Москва през 1998 г. от тогавашния министър на регионалното развитие на България Евгений Бакърджиев и екс шефа на "Газпром" Рем Вяхирев, е аргументът на Ковачев. В споразумението се предвиждаше през 2004 г. транзитните количества природен газ от Русия за Сърбия да достигнат 30 млрд. куб. м годишно. Сега София настоява газовият гигант да изпълни договорката, която поради редица неуредици в отношенията между "Булгаргаз" и "Газпром" не се е състояла досега.

"България има интерес от развитието на газопреносната мрежа в региона, тъй като покрива една втора от потреблението с транзитни такси", коментира Ковачев след срещата с Нарижкин.

Руският министър от своя страна определи като приоритетни направления на сътрудничеството между София и Москва енергетиката, транспорта и военно-техническата сфера.

Държавната енергийна компания на Русия може да участва в приватизацията на отделни енергийни мощности в България или да ги вземе под аренда, заяви Нарижкин. Москва отдавна е заявила интерес към приватизацията на ТЕЦ-овете "Русе", "Варна" и "Бобов дол", както и желанието на "Газпром" да участва в раздържавяването на "Булгаргаз".

"В София се обсъжда и възможното откриване на пряка фериботна връзка между Русия и България", каза още Нарижкин.

ИТАР-ТАСС пък цитира анонимен руски правителствен източник, според когото активно се работи по подписване на тристранно споразумение между България, Русия и Украйна за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". В заключителен стадий, по данни на източника, се намира въпросът за въвеждане на облекчена процедура за издаване на визи при товарни превози.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?