Ковачев настоява "Газпром" да инвестира в газопровода за Сърбия

"Газпром" да се активизира в развитието на транзитната система за пренос на природен газ за Сърбия, е настоял енергийният министър Милко Ковачев пред руския министър Сергей Нарижкин. Срещата между двамата е в рамките на поредното заседание на междуправителствената българо-руска икономическа комисия, което се провежда в София.

Руските инвестиции в строежа на отсечката на газопровода, свързващ България и Сърбия, са елемент от договора, подписан в Москва през 1998 г. от тогавашния министър на регионалното развитие на България Евгений Бакърджиев и екс шефа на "Газпром" Рем Вяхирев, е аргументът на Ковачев. В споразумението се предвиждаше през 2004 г. транзитните количества природен газ от Русия за Сърбия да достигнат 30 млрд. куб. м годишно. Сега София настоява газовият гигант да изпълни договорката, която поради редица неуредици в отношенията между "Булгаргаз" и "Газпром" не се е състояла досега.

"България има интерес от развитието на газопреносната мрежа в региона, тъй като покрива една втора от потреблението с транзитни такси", коментира Ковачев след срещата с Нарижкин.

Руският министър от своя страна определи като приоритетни направления на сътрудничеството между София и Москва енергетиката, транспорта и военно-техническата сфера.

Държавната енергийна компания на Русия може да участва в приватизацията на отделни енергийни мощности в България или да ги вземе под аренда, заяви Нарижкин. Москва отдавна е заявила интерес към приватизацията на ТЕЦ-овете "Русе", "Варна" и "Бобов дол", както и желанието на "Газпром" да участва в раздържавяването на "Булгаргаз".

"В София се обсъжда и възможното откриване на пряка фериботна връзка между Русия и България", каза още Нарижкин.

ИТАР-ТАСС пък цитира анонимен руски правителствен източник, според когото активно се работи по подписване на тристранно споразумение между България, Русия и Украйна за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". В заключителен стадий, по данни на източника, се намира въпросът за въвеждане на облекчена процедура за издаване на визи при товарни превози.

Споделяне

Още от Бизнес