Ковачев опроверга експертите си, че ще внасяме ток след затварянето на 3 и 4 блок

Министърът на енергетиката Милко Ковачев опроверга експертите си, според които след затварянето на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" България ще трябва да внася електроенергия, а цената на тока за бита ще поскъпне поне с 15 процента.

България няма да внася ток и цената му няма да се повиши, категоричен бе Ковачев, на който се наложи да коригира подчинените си. Министърът на енергетиката заяви, че до 2007 г. няма да има друго увеличение на цената на тока, освен предвиденото тази година, което ще бъде с около 10 процента.

Вчера, на семинар в София главният инженер на НЕК Митю Христозов прогнозира, че България ще започне да внася ток след затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", а директорът на дирекция "Ядрена енергетика" в енергийното министерство Йордан Георгиев каза, че цената на електроенергията за бита ще се повиши с 15% вследствие на спирането на двата блока.

Днес енергийният министър бе категоричен, че през 2007 г. България не само че няма да внася ток, но и ще продължи да изнася електроенергия. Той аргументира твърдението си с мерките, които се вземат за рехабилитация на ТЕЦ-ови мощности.

Само преди две седмици енергийното ведомство представи в парламента доклад, в който са записани срокове за рехабилитация на ТЕЦ "Марица Изток"3 по проекта на Енел и Ентърджи и на ТЕЦ "Марица Изток"2, който се изпълнява от държавата с помощта и на японско финансиране.

Вчера подчиненията на Ковачев Йордан Георгиев, който е и член на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" еднозначно заяви, че щом през 2006 г. България ще изведе от експлоатация най-ефективните си енергоизточници, не може да се очаква нещо друго, освен повишаване на цените. Според него след спирането на 3-ти и 4-ти блок, себестойността на произвежданата в АЕЦ "Козлодуй" електроенергия ще се повиши близо с 50%, а оттам ще поскъпне и цената на тока за крайния потребител.

Увеличението на цената Георгиев аргументира и с мотива на изпратените от Брюксел фирми - оценителки "Аркадис" и "Плеядис", според които средствата за извеждане от експлоатация на реакторите трябва да дойдат от крайната цена на електроенергията за потребителите. Проблемът в България е, че в обявяваната години наред за най-евтина електроенергия от АЕЦ не са включвани разходите за погребването на реакторите, нито за съхраняване на радиоактивните отпадъци. От старта на работа на АЕЦ "Козлодуй" през 1974 г., едва преди три - четири години централата започна да отделя от приходите си за затваряне на реактори.

Само преди десетина дни, в интервю пред радио Нет министърът на енергетиката Милко Ковачев призна аргумента на "Аркадис" и "Плеядис", че не е логично Европейският съюз да плаща средства, които по принцип би трябвало да са част от себестойността на атомната електроенергия и които България би трябвало да е заделяла през целия период на работа на ядрените реактори.

Двете фирми оцениха на 550 млн.евро необходимостта от финансова помощ от ЕС за затварянето на блоковете. Оценката на българската междуведомствена комисия е за 1.7 млрд.

Прогнози за драстичен скок в цената на електроенергията се появиха и преди спирането на 1-ви и 2-ри блок в атомната централа, които бяха изключени от системата на 21 декември 2002 година. Тогава това не се случи, а поскъпването на електроенергията за бита следва предварително определените от правителството стъпки, свързани с изравняването на нейната цена с производствената ѝ себестойност.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?