Ковачев отрече бившият зам.министър Джебури да е лобирал за фирми

Министърът на енергетиката Милко Ковачев днес заяви, че бившият зам.финансов министър Гати ал Джебури не е лобирал пред него за която и да е компания. Изявлението бе в отговор на журналистически въпрос лобирал ли е пред него ал Джебури за "Лукойл".

Гати ал Джебури бе заместник на Милко Ковачев първо в бившия комитет по енергетика, а после и в енергийното министерство, след което бе назначен за зам.министър на финансите на мястото на уволнения Атанас Кацарчев. Преди да се върне в България, Джебури работеше в лондонския офис на руската петролна компания "Лукойл", която през 1999 година купи бургаската рафинерия "Нефтохим".

Като зам.енергиен министър Джебури стана председател на съвета на директорите на държавната газова фирма "Булгаргаз". Той остана на поста и след като отиде при Велчев и така се запази традицията представител на финансовото министерство да участва в борда на "Булгаргаз". Преди него там бе друг заместник финансов министър - Кирил Ананиев.

Днес Ковачев каза, че след подаването на оставката си миналата седмица ал Джебури не е депозирал молба да бъде освободен от поста председател на Съвета на директорите на "Булгаргаз". В момента бившият зам.министър е на международен газов семинар в Токио именно в качеството си на председател на "Булгаргаз".

Ковачев добави още, че няма информация да е оказван натиск върху Джебури от дружества със задължение към "Булгаргаз".

Ако ал Джебури трябва да напусне борда на газовата фирма, ще намерим решение с кого да го заместим, допълни Ковачев.

Също днес финансовият министър Милен Велчев отново повтори, че компроматната война, която през последните седмици се води срещу министри и зам.министри, е от полза на онези, които се занимават с контрабанда и незаконен бизнес.

При завръщането си от Швеция Велчев заяви, че има конкретни подозрения кои са в основата на компроматната война, но няма да назове имена. "Да, подозирам ги, но не бих искал да назовавам конкретни имена. Мисля, че вие всички се сещате за много имена. Но без да съм сигурен, че едно или друго лице е намесено, не искам да назовавам", каза финансовият министър.

Споделяне

Още от България