Ковачев потвърди RWE Рейнбраун за стратегически инвеститор в мини "Марица Изток"

Немската компания RWE Рейнбраун ще бъде стратегическият инвеститор в мини "Марица Изток", приватизацията на дружеството ще се извърши по схемата "предпочитан купувач", заяви пред Дарик радио министърът на енергетиката Милко Ковачев.

Министърът на енергетиката подчерта, че във въгледобивния бранш фирми с мащаба на RWE Рейнбраун са много малко. Освен това той заяви необходимостта от приемственост в политиката на всяка държава, напомняйки, че предишното правителство вече е постигнало договореност с германската компания, регистрирайки смесена германо-българска минна компания за "Марица Изток".

Според прогнозите на Ковачев приватизацията на мини "Марица Изток" може да стане факт до края на тази година, но по думите му тя ще се осъществи само при защитени интереси на България.

В понеделник, 21 април, Ковачев заминава на едноседмично посещение в Германия, където ще се срещне с ръководството на немския концерн. В състава на делегацията са включени и изпълнителният директор на мините инж. Щерю Щерев, както и представители на КНСБ и "Подкрепа" в "Марица Изток".

Именно сегашното държавно ръководство на мините, подкрепяно от синдикатите, лобира най-усилено от 2 години насам за прекратяването на проекта с RWE Рейнбраун. На поредица от публични срещи ръководството, с помощта на анализи на "Енергопроект" и други проектантски организации, защитаваше тезата, че мините могат спокойно да си останат държавни и да се модернизират със средства от печалбата им. Масираните изяви против проекта с немската компания доведе до публична реакция на RWE Рейнбраун. По време на посещението на президента Георги Първанов в Германия, ръководителите от немска страна на смесената българо-германска минна компания обявиха, че ако в обозримо бъдеще проекта не получи развитие, те ще се оттеглят от България.

Според част от коментарите, действията на държавното ръководство на мини "Марица Изток" се подкрепят от БСП депутати. Полза от продължаващото държавно статукво на компанията има и Мултигруп, който не крие откритите си интереси във въгледобива. Две от фирмите на MG корпорация, заедно с още две фирми, наскоро сключиха договор с фабрика "Брикел" от маришкия комплекс.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?