Ковачев предлага данъчни облекчения за инвестиции в топлоизолацията на жилищните сгради

Собственици, които ремонтират жилищата си с топлоизолационни материали и така пестят енергия, да получават данъчни облекчения, се предвижда в проектозакона за енергийна ефективност. Вариантът е отпадане на данък сгради за определен период - например за 10 години, или намаляване на данъчната оценка за жилището, уточни министър Милко Ковачев.

Пред форум, посветен на проблема за обновяването на жилищните сгради в България Ковачев допълни, че данъчните стимули на собствениците ще се прилагат само след енергиен одит.

В четвъртък Ковачев е подписал проектозакона, представил е финансовата обосновка на финансовото министерство и очаква проектът да бъде приет от правителството до края на тази година.

Първите проекти за енергоспестяване в жилищни сгради може да бъдат финансирани от средата на 2004 г. от държавно-частен фонд, който ще бъде създаден със закона.

В него са предвидени и насърченията за фирмите, които въвеждат използването на възобновяеми енергийни източници или подобряват енергийната ефективност.

За тях се предлага освобождаване от държавни и местни данъци на даренията направени за такива цели.

Министерството на енергетиката предлага органите на централната и териториалната изпълнителна власт и другите държавни органи, които реализират проекти за енергийна ефективност, да могат да използват постигнатата икономия като субсидия за обичайната си дейност.

От Агенцията за енергийна ефективност съобщиха за mediapool.bg, че след съгласуване с министерството на финансите е отпаднало предложението фирмите, които са реализирали проекти по енергийна ефективност, да прилагат ускорена амортизация по отношение на използваните дълготрайни материални активи.

Споделяне

Още от Бизнес