Ковачев прогнозира 8 - 9 млрд.евро инвестиции в енергетиката до 2007 г.

3 млрд.евро ще са преките и непреки инвестиции в българската енергетика през 2004 г., съобщи във вторник министър Милко Ковачев.

Той коригира нагоре и прогнозата си за инвестиции в енергийния сектор до 2007 г. Според предишните разчети, прогнозираните преки и непреки инвестиции за този период бяха 6 млрд.евро, а днес Ковачев назова цифрите 8 - 9 млрд.

На последния си за тази година брифинг министърът съобщи още, че през 2005 г. започва създаването на пул за продажба на върхова енергия. В него ще се включат всички централи, които произвеждат такъв вид електроенергия и всички потребители, които имат нужда от такава енергия. Промяната е част от либерализацията на енергийния пазар в България.

Ковачев прогнозира още, че освен 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", които според договореностите с ЕС трябва да бъдат изведени от експлоатация до края на 2006 г., ще се наложи затварянето и на други електропроизводствени мощности.

Той обаче не назова кои според него ще бъдат те с обяснението, че това ще се определя от пазара. По думите му, вероятно това ще са най-старите електроцентрали и тези, които продават ток на най-висока цена. Всичко това обаче ще се преценява от операторите на тези централи, няма да има централно планиране, заяви министърът.

По двата най-актуални в момента проекта в енергетиката - сливането на оставащите 5 и 6 блок в АЕЦ "Козлодуй" с бъдещата АЕЦ "Белене", както и приватизацията на ТЕЦ-овете във Варна, Русе и Бобов дол, министърът заяви, че се работи с консултантите.

За създаването на единна ядрена компания между "Козлодуй" и "Белене" все още се изчаква мнението на консултанта по реализацията на проекта.

По думите на министъра, усилено се работи и с консултанта по приватизацията на трите ТЕЦ-а, във връзка с регулаторната политика. Става въпрос за дългосрочните 10-годишни договори за заплащането от страна на НЕК на такса за разполагаема мощност.

Именно по този повод между Агенцията за приватизация и енергийното министерство възникна публично разногласие. Хората на Ковачев се обявиха против тази клауза в договорите с бъдещите собственици на трите ТЕЦ-а с аргумента, че това ще оскъпи цената на тока. От АП опонираха, че според консултанта това е по-добрият вариант, вместо да се фиксира цена, по която НЕК ще изкупува електроенергията от термичните централи.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: