Ковачев: Спирането на 3 и 4 блок през 2006-та няма да срине енергийната система

Спирането на 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" през 2006 г. няма да срине българската енергийна система, не очаквайте режим на тока, заяви министърът на енергетиката Милко Ковачев пред радио Нет.

Ковачев обясни, че след спирането на първите два реактора в атомната централа, българската енергийна система разполага с около 21-22% резервна мощност, което е наложително в нашия регион, изпитващ недостатък на електроенергия. След затварянето на 3-ти и 4-ти реактори резервните мощности ще намалеят под 20%, но надеждността на системата ще се компенсира чрез намалението на загубите на ток след приватизацията на електроразпределителните дружества, обясни Ковачев.

Министърът на енергетиката подчерта, че това не може да е постоянен резерв, но ще се използва до 2009 г., когато се очаква да влезе в действие първия блок на АЕЦ "Белене".

Ковачев заяви, че новата АЕЦ е необходима не само за нуждите на България от електроенергия, но и за региона. Той цитира доклад на обединението на европейските оператори на преносни системи, известно като "Ю Си Ти И". Според документа Югоизточна Европа ще се нуждае от нови мощности точно от 2009 г. - периода, планиран от сегашното правителство за пуск на АЕЦ "Белене".

Според Ковачев има възможност още тази година да се проведат преговори с потенциални изпълнители и да се вземе конкретно решение за строителството на "Белене". По думите на министъра на енергетиката, за да се спести време, няма да се обявява конкурс за изпълнител на новата АЕЦ, а ще се проведе "прозрачен" преговорен процес с потенциалните изпълнители.

Като реалистични проекти той очерта руският вариант ВВЕР 1000 със западни подобрения, вече реализиран в АЕЦ "Темелин" в Чехия, и канадската технология "Канду 6", приложена в АЕЦ "Черна вода" в Румъния и в Китай. "Търсим решения, които действително да могат да ни доведат до експлоатация на централата през 2009 г.", заяви Ковачев.

За разлика от предишни публични изяви, министърът на енергетиката се опита да очертае негативите за България, ако влезе в остър спор с ЕС за сроковете за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Подчертавайки, че спирането на двата реактора през 2006 г. няма да доведе до криза в българската енергийна система, Ковачев акцентира върху риска за цялостния преговорен процес и загубите за България, ако заради два атомни реактора страната забави ефективното си членство в ЕС, планирано за 1 януари 2007 г.

Министърът заяви, че отлагането на членството ни в ЕС може да има значими негативни ефекти върху българската икономика и добави, че целта 2007-ма година е изключително важна за мобилизирането на българското общество.

Ковачев коментира и драстичната разлика в оценките за последствията от предсрочното затваряне на малките реактори в АЕЦ, дадени от българската междуведомствена група и от фирмите "Аркадис" и "Плеядис", изпратени от Европейската комисия. Българската група оценява последствията на над 1.7 млрд.евро, а оценителите на ЕС говорят за 550 млн.евро.

"Трябва еднозначно да кажа, че работата, която са извършили, е професионална", каза Ковачев по повод междинния доклад на "Аркадис" и "Плеядис", представен на българската страна преди два дни.

Министърът на енергетиката допълни, че приема забележката на евроекспертите, които не отчитат като финансова загуба от предсрочното затваряне непостъпващите средства от малките реактори във фондовете за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация и радиоактивни отпадъци. Той определи като абсолютно справедлива тяхната забележка, че тези средства не зависят от момента на затваряне на блоковете, а са дължими от началото на тяхната експлоатация, която тръгва още през 1974 г. за 1-ви реактор. Проблем на българското общество е, че до 1990 г. част от "стойността" на АЕЦ "Козлодуй" не е покривана финансово, каза Ковачев.

В двата фонда до момента са набрани 540 млн.лв., отделно Европейската комисия предлага 550 млн.евро финансова помощ за затварянето на малките реактори.

Ковачев подчерта, че процесът за извеждане от експлоатация на блоковете ще продължи през следващите 40 до 70 години и най-много средства ще са необходими в края на този период. Сега, в началния период, са необходими около 70 млн., които са изцяло покрити, заяви министърът на енергетиката.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: