Ковачев: Токът от АЕЦ "Белене" ще струва под 4 цента за киловатчас

Електроенергията, която ще произвежда АЕЦ "Белене", ще струва по-малко от 4 цента за киловатчас, прогнозира днес министърът на енергетиката Милко Ковачев. Заедно с депутатите от парламентарната енергийна комисия, днес той посети площадката на Втората атомна централа. Строителството ѝ бе замразено в началото на 90-те години поради липса на финансиране, през април 2002 г. премиерът Сакскобургготски обяви нов старт за проекта и ангажимент на НДСВ да го довърши.

Днес Ковачев каза още, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще започне през следващата 2004 г., а очакванията централата да бъде пусната в експлоатация са за периода между 2006 и 2008 година. Предвижда се на площадката да бъдат изградени 1000 - 1600 мегавата ядрени мощности.

Според председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков, необходимите инвестиции за АЕЦ "Белене" са 2000 долара на киловат инсталирана мощност или общо между 2 млрд. и 3,2 млрд.щ.долара.

През октомври т.г. енергийното министерство ще внесе в правителството доклад за АЕЦ "Белене", който ще съдържа оценка на ядрената безопасност на площадката, на радиационната защита, на управлението на радиоактивните отпадъци и на използваното ядрено гориво и на въздействието на околната среда.

Близнаков посочи, че в момента на площадката в Белене работят около 300 души, а при започването на строежа могат да бъдат ангажирани около 2000 души от региона.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?