Ковачева не е съгласна този ВСС да избере следващия главен прокурор

Вносител от ГЕРБ: Не сме имали това предвид, не виждам как може да се случи

Диана Ковачева, сн. БГНЕС

Министърът на правосъдието Диана Ковачева изрази в неделя деликатно несъгласие с приетия от парламентарната правна комисия текст за промяна в Закона за съдебната власт, който фактически дава възможност на сегашния състав на Висшия съдебен съвет в самия край на мандата си да избере следващия главен прокурор.

Пред БНР Ковачева каза, че това предложение е било ново и за нея. Тя припомни предложението на правосъдното министерство за увеличаване с един месец на срока за избор на „тримата големи” в съдебната власт (председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор – бел. ред.), за да има повече време да се обсъждат кандидатурите. Според нея по принцип е добре да има повече време да се обсъждат тези кандидатури, но шест месеца, каквото е приетото предложение, ѝ се струва „малко дълъг срок в интерес на истината”.

Тя посочи, че шестмесечният срок „не задължава, не дава един ултимативен срок, в който трябва да се случи изборът” на главния прокурор.

„Доколкото аз виждам предложената разпоредба в петък, не се казва със сигурност кой състав, но се дава възможност и на сегашния състав да направи избор. Доколкото това не е прието все още, аз си мисля, че е добре да се обмисли дали би било удачно, ако мандатът на Висшия съдебен съвет приключва на 3 октомври и той е органът, който би избрал следващия главен прокурор, дали няма да е твърде дълъг срокът от пет месеца, в който на практика ще има двама главни прокурори избрани - един с приключващ мандат и един с незапочнал. Може би това само трябва да бъде обмислено в пленарна зала следващата седмица. А иначе, ако мотивите са по-дълго обсъждане на кандидатурите, предполагам, че това не предрешава кой състав на Висшия съдебен съвет ще решава”, каза Диана Ковачева.

Също пред БНР един от вносителите на поправката, депутатът Красимир Ципов от ГЕРБ обяви, че тя не предвижда главният прокурор да бъде избран от днешния ВСС, а единствено а единствено да има по-голяма прозрачност при избора, за което настоява и Европейската комисия.

„ А по отношение на това дали сегашният главен прокурор може да бъде избран от ВСС, разбира се, че не сме имали такива предположения. В крайна сметка, ако стартира тази процедура 6 месеца по-рано, при положение че мандатът на главния прокурор изтича на 23 февруари, това означава тази процедура да стартира не по-рано от 24 август през тази година и да приключи изключително бързо дори и в нарушение на закона. Все пак Законът за съдебната власт предвижда на едно заседание да се открие процедурата, после на следващи две заседания да се представят предложения за главен прокурор и чак тогава да стартира процедурата по изслушване. При положение че новият ВСС трябва да бъде избран най-късно до 28 септември, аз не виждам как може да се случи така, че този ВСС да избере нов главен прокурор”, каза Ципов.

Споделяне

Още по темата

Още от България