Ковачки обвинен за укриване на 16 млн. лева данъци

Ковачки обвинен за укриване на 16 млн. лева данъци

На бизнесмена Христо Ковачки са повдигнати обвинения за данъчни задължения за близо 16 милиона лева, съобщи във вторник заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Става дума за данъчни престъпления в особено големи размери, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години.

Джамбазов уточни, че данъчните задължения на Ковачки са свързани с 4 негови фирми, но не уточни кои са те. По думите на прокурора предстои финализиране на досъдебното производство.

Известният като едър играч в енергетиката бизнесмен и инициатор за създаване на партия "Лидер", който има пряко и косвено участие в над 40 фирми в различни сфери, главно енергетиката, въгледобива, банковото дело, туризма, бе привикан в началото на ноември миналата година на разпит в следствието, след което бе задържан за кратко и освободен срещу огромната парична гаранция от 300 хил. лв., впоследствие намалена на 200 хил. лв.

Последва многомесечно разследване, при което е станала ясна схемата за извършените данъчни престъпления.

ДДС е бил източван чрез "превъртането" на техника между свързани фирми

Както Mediapool писа още в петък миналата седмица, според държавното обвинение схемата е аналогична на използваната от подсъдимите по мегаделото "Марио Николов" – при него закупени стари машини за месопреработване се прехвърлят през верига от фирми.

Прокурор Джамбазов обясни във вторник, че престъпленията, в които Христо Ковачки е обвинен, са за периода 2005-2008 година. Всички обвинения са на базата на документи и експертизи по делото.

Още през февруари, докато течеше разследването срещу Ковачки и по хода му нямаше публична информация, депутатът и лидер на РЗС Яне Янев обяви, че Ковачки редом с Георги Гергов, Ветко Арабаджиев и още десетина едри бизнесмени е бил покровителстван от бившия шеф на НАП Мария Мургина в източването на ДДС.

Според Янев престъпленията са за десетки милиони лева и не са можели да стават без знанието на висши данъчни служители.

Във вторник прокурор Джамбазов каза още, че това е окончателното обвинение срещу бизнесмена. По думите му мярката на обвиняемия ще остане "парична гаранция", освен ако не бъде нарушена.

Законът в случая предвиждал редукция на наказанието, в случай, че Ковачки плати данъците си. Джамбазов каза освен това, че между обвиняемия и прокуратурата може да бъде сключено споразумение в зависимост от баланса на интересите на обвинението и Ковачки.

От делото на бизнесмена ще бъде отделено това срещу неговия близък съратник в бизнеса и в партийното строителство Никифор Вангелов, каза още Джамбазов.

Империята "Ковачки"

В кръга от крупни промишлени активи, в които Христо Ковачки има пряка или косвена собственост, влизат топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас, мини Бобовдол и мини "Черно море".

ТЕЦ "Бобовдол" бе закупена чрез Агенцията за приватизация за 100 млн. лв. от консорциум с участието на фирми на Ковачки. Компанията на бизнесмена "Атомненергоремонт" е от крупните доставчици на оборудване и ремонтна дейност за АЕЦ "Козлодуй".

Христо Ковачки притежава и малко над 26% в Общинска банка. Дела си в банката бизнесменът поиска да продаде на Столичната община срещу 100 млн. лв., но преговорите по сделката не са приключили. Според източници от общината фирми, свързани с Ковачки, са получавали кредити от банката, но информацията не бе потвърдена официално.

Бизнесменът направи инвестиции и зад граница, като в съседна Сърбия той купи десетина компании.

През май сръбската приватизационна агенция развали договора с контролираната от Ковачки фирма "Булцвет" за металообработващатата фирма "Металац Иваница". Мотивът бе, че купувачът не изпълнявал задълженията си по инвестиционната програма. По същото време в Сърбия се вдигна шум и около протеста на служители в местните фирми на Ковачки, които не бяха получавали заплатите си няколко месеца. Сръбските медии побързаха да обвинят Ковачки, че е доизточил купените от него предприятия.

Също в медиите на съседната страна се тиражират твърдения за връзката в близкото минало на Ковачки с известния наркобос Стретан Йосич.

Освен с бизнес, Ковачки се опита да се включи в политиката, като организира вливането на огромни суми за вкарването в Европарламента, и след това и в националния парламент на представители на инициираната от него бизнеспартия "Лидер". Имаше многобройни сигнали за натиск над работници във фирми на Ковачки да гласуват контролирано. Никой не може да каже колко милиони са изляни в кампанията.

Споделяне

Още по темата

Още от България