Ковачки обяви, че не се страхува от разследвания

Защити държавата от нападките на работодателите, че токът у нас бил най-скъп

Ковачки обяснява за цените в Европа, сн. бТВ

Енергийният бос Христо Ковачки заяви, че не се страхува от разследване срещу него и няма да напуска страната. Каза още, че няма нищо общо с нерегламентирания внос на отпадъци от Италия, за които се води разследване дали не са горени в свързания с него ТЕЦ "Брикел", с който обаче официално бизнесменът няма нищо общо. Според него е полезно прокуратурата да се разрови.

В интервю за бТВ Ковачки защити държавата от нападките на работодателите, които преди ден поискаха оставките на шефовете на Българския енергиен холдинг", на борсата за ток и на ТЕЦ "Марица Изток 2", защото техните действия водели до двойно по-високи цени за индустрията спрямо европейските.

Според Ковачки обаче "бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката". Той определи като странно и ултимативно поведението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който по-рано през деня пред собствената си Нова телевизия поиска оставките на тримата държавни енергийни шефове и призова прокуратурата да разследва енергийната мафия.

Ковачки отхвърли твърденията на работодателите, че цената на тока за бизнеса у нас е най-високата в ЕС. Според него са спекулативни сравненията на цената на тока в Германия в неделя от 1 евро и у нас от 63 евро, защото тогава в Германия е имало изключително силни  ветрове и енергията затова е била толкова евтина точно в онзи момент.

Той показа данни на Евростат, според които средната цена на електроенергията за миналата година е била най-ниска в България от ЕС – 47.46 евро за мегаватчас

"Цената на електроенергията от гледна точка на крайните битови потребители е много добра, защото има ниски такси, които в другите страни са значително по-високи", каза бизнесменът.

"Няма как нашите индустриални потребители да се оплакват, че цената е висока. Това отношение към държавната енергетика и постоянно искане от страна на бизнеса е изключително застрашително от гледна точка на националната сигурност. Това означава, че трябва постоянно да имаме свръх резерви, за да купува бизнесът електроенергия на по-ниска цена", каза още Ковачки.

По думите му няма как да има монопол на Българската енергийна борса, защото тя била "част от компания, която управлява половината борси в Европа".

"Не мисля, че може да се направи монопол. Енергията се движи. Може да си купи енергия от румънската борса, а да я докараш дотук струва под 1 лев. Какво лошо има да си купиш по-скъп ток и да го продадеш на останалите? Принципът за покупка е който даде най-добрата цена. Ние сме в глобален енергиен пазар и всеки трябва да играе по правилата му, и да не си мислим, че някой може да го монополизира. Държавната енергетика в момента е факторът, който може да е монополист, и мисля, че ръководителите ѝ се държат адекватно", добави бизнесменът.

Той коментира още, че въглищата са гориво от миналия век и до 5-10 години ще изчезнат от пазара. Според него е редно тези мощности да бъдат заменени от газ, биомаса и гориво от отпадъци RDF.

Точно отпадъци искат да горят свързваните с него въглищни централи, като "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен" има разрешително за това, но на централата в "Бобов дол" бе забранено да прави това, докато не сложи филтри на мощностите си.

Ковачки декларира, че не се занимава с горене на отпадъци, но каза, че познава хора, които имат такъв бизнес и било мит, че е толкова печеливш. Можело обаче да консултира всеки, който искал да се занимава с това и посочи, че бил консултант по сделката на Столична община за горенето на произвеждания от боклука ѝ RDF отпадък в ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Сливен.

Бизнесменът се обяви и в подкрепа на опитите на държавата да сложи ред в горенето на отпадъците, които той обяви като гориво на бъдещето.

Споделяне

Още по темата

Още от България