Ковачки предрече икономическа катастрофа

Договорът, който българското правителство ще подпише с Русия за АЕЦ "Белене”, е много рисков, предупреди в неделя бизнесменът Христо Ковачки, който има сериозно присъствие в енергетиката и по-специално в компания, обслужваща АЕV "Козлодуй".

Според него изграждането на втората атомна централа може да предизвика "крайно вдигане на енергоресурсите" и най-вече цената на електроенергията в България. Цената на енергията, която се очаква да бъде произвеждана от "Белене”, ще бъде около 60-70 евро за мегават час. В момента цената на електроенергията, по която се продава в Гърция, е около 30 евро, а това прави централата неконкурентна в моментните пазарни условия, каза Ковачки пред БНР.

Обстоятелството, че в продължение на две години НЕК не може да намери банки, които да финансират този проект, потвърждава мнението, че той е рисков, допълни бизнесменът.

"Ако трябваше да градим нови атомни мощности, това трябваше да стане на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, защото там има изградени шест блока, можеше да се направят седми и осми блок. От гледна точка на инфраструктурата всичко щеше да бъде много по-евтино. Сигурно с 50% щеше да бъде по-евтин проекта от проекта за АЕЦ "Белене”, каза Ковачки.

Той предупреди още, че страната е заплашена от икономическа катастрофа, докато правителството се занимава с предизборна пропаганда и агитация.

Безработицата в страната вече е достигнала 13%, а до края на годината ще стане 25%, което ще причини истинска катастрофа в България, смята той.

По негови данни потреблението на електроенергия през нощта е спаднало двойно от 6 хил. мегавата до 3 хил. мегавата, което означава, че производството в страната е намаляло два пъти.

Правителството трябва да престане да говори за предстоящите избори и да потърси помощ от международни финансови институции за преодоляване на кризата, която предстои да се разрази, заяви бизнесменът, който стои зад партия ЛИДЕР и коалиция "Напред". Миналата година срещу него започна разследване за укриване на данъци в огромни размери, но още не е ясно дали то ще приключи с повдигане на обвинение или ще изчисти името му.

Ковачки смята, че България не е "оазис на стабилността" и не се различава много от Литва, Латвия и Унгария, които на практика фалираха.

Той призова всички политици в страната да обърнат внимание най-вече на икономиката, която според него ще катастрофира в най-скоро време.

По повод предложенията на БСП и ДПС за вдигане на изборната бариерата за коалиции до 8%, Ковачки заяви, че не може два месеца преди изборите да се сменя изборното законодателство. "Това е форма на управляващите по някакъв начин да се борят с по-малки партии и това го приемаме като отлична оценка на нашите възможности, защото, за да се измислят такива неща, значи някой се страхува от нас”, каза Христо Ковачки.

Той опроверга мнението, че цели да стане политически лидер, който стои в страни и управлява, но подчерта, че граждански дълг на всеки български гражданин, особено бизнесмени, е да покажат политическите си позиции, защото е важно все повече хора да се интересуват от политика.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?