Ковачки внезапно поиска среща с кметството за "Общинска банка"

Ковачки внезапно поиска среща с кметството за "Общинска банка"

Разследваният за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки изненадващо поиска среща с представителите на Столичния общински съвет (СОС) за бъдещето на "Общинска банка" АД. Това стана ясно в четвъртък на заседанието на градския парламент.

Ръководствата на 11-те негови фирми, които съвкупно притежават блокираща квота от 26% във финансовата институция, са изпратили покана за разговор с общинарите за 8 май. Ходът на Ковачки последва изразеното намерение на Столичната община да предизвика извънредно Общо събрание на акционерите с искане за промяна в устава.

Само преди месец фирмите акционери на бизнесмена отказаха подобна среща, поискана от местната администрация.

Целта на извънредното събрание е кметството да си върне контрола върху "Общинска банка", който бе загубен през 2005 година. Уставът на банката постановява, че еднолични решение може да взима онзи акционер, който притежава 75% от капитала на дружеството. Това обаче противоречи на Търговския закон, според който тези решения могат да се взимат от притежателите на 67% от капитала (2/3).

Председателят на стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов (ГЕРБ) вече обяви пред Mediapool, че градският парламент ще търси всички нормативни и съдебни възможности да си върне контрола.

В четвъртък той намекна и за наличие на неофициална информация за извършвани спорни действия в банката, която от четири години на практика се контролира от Ковачки. "На този етап ние нямаме никаква информация какво се случва в "Общинска банка". Дори и да имаме някаква информация за нередни действия, тя би била изцяло неофициална", коментира той.

На срещата на осми май, ако тя се проведе, ще бъдат водени преговори за доброволно прехвърляне на акциите на Ковачки, тяхното изкупуване или промяна на устава. Освен това Столичната община ще иска промяна в състава на Надзорния и Управителния съвет.

Освен бюджета на Столичната община от 1 млрд. лева, който се превърта всяка година през банката, в нея се съхраняват парите на още 30 общини в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес