Икономическият министър Делян Добрев:

Ковем българската енергийна независимост

Премиерът се зарадва на мощния поток от концесионни такси, който ще потече към бюджета

Снимка: БГНЕС

Започваме да ковем българската енергийна независимост. С тези думи министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев подписа в сряда договора за търсене на петрол и газ в “Блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море.

Проучването ще се извърши от френската“Тотал Е&П”, която получи петгодишен лиценз от правителството. Тя ще работи съвместно с австрийската ОМВ и испанската “Репсол”.

Според министър Добрев компаниите ще инвестират 1 млрд. лева в следващите пет години, а в близките дни страната ни ще получи в аванс концесионна такса от 40 млн. евро. Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията, ги нарече “бонус”, въпреки че те са заложени в договора с “Тотал”.

Икономическият министър изрази съжаление, че договорът не е подписан преди пет години. При това положение днес щяхме да договаряме концесия за добив на нефт и газ с 30-40 % по-евтин от вносния и отделно с концесионни възнаграждения за държавата, обясни Добрев.

Той каза, че през първата година на договора с “Тотал” ще се извърши анализ на геоложките данни в блока. През втората и третата година се прави сеизмичен анализ и на края на третата, четвъртата, петата година се правят проучвателните сондажи.

Добрев припомни, че само на 15 км в морето от румънските териториални води са открити залежи от газ между 40 и 80 милиарда куб. метра. Очакванията са потенциалът на българския блок да е не по-малък. Тези количества биха задоволили българските потребности за газ за 20-30 години, каза Добрев.

Патрик Плуен от “Тотал Е&П” заяви, че е "огромна чест фирмата да получи лиценз за проучване на блока".

"Това е едно разрешително, което е изпълнено с предизвикателства", посочи той. Патрик Плуен увери, че фирмата ще се погрижи за опазването на околната среда и изрази надежда да бъдат открити петрол и газ, които да са в полза на енергийния баланс на страната.

“Правим огромна крачка за истинската енергийна диверсификация на България”, каза от своя страна премиерът Борисов. “Убеден съм, че следващите години следващите поколения в България ще имат възможността да ползват много по-евтини ресурси, а държавата ще получава огромни концесионни такси”, допълни министър-председателят.

Той се обърна към представителите на ОМВ с молба по-бързо да изградят бензиностанции на новите отсечки от магистрала “Тракия”, както му били обещали.

Борисов припомни, че тази седмица са подписани договорите с компанията “Уестингхаус” за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” и протоколи с “Газпром”, един от които е за отстъпката в цената на природния газ от Русия от 1 април до края на годината с около 11%.

"Днешният договор с компании от Западна и Централна Европа е една добра прелюдия към петък, когато очакваме президента на ЕС Жозе Мануел Барозу да открие инфраструктурни проекти у нас", не пропусна да изтъкне премиерът.

Министър Добрев каза още, че с днешния договор ведомството му ще преизпълни три пъти плана за приходите от концесии.

“Министерството на финансите искаше от нас 63 млн. лв. за тази година от концесии, ние вече имаме 100 млн. лв. С подписването днес на договора за проучване на нефт и газ в Черно море ще достигнем до 180 млн. лева”, обясни Добрев.

“Има предложение до края на годината с част от парите от концесии, примерно – 20-30 процента, да се създаде Фонд за подпомагане на културното наследство”, каза министърът и допълни, че тези пари в голямата си част ще са за археологически разкопки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?